Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Használati utasítás Izlandhoz

Használati utasítás Izlandhoz

2017. május 23. - Darqo

hasznalati_utasitas_izlandhoz01.jpg

Az izlandiak szerintem földönkívüliek; az én kedvenc földönkívülijeim E.T. mellett. Bizton állíthatom, hogy nagyjából mindent szeretek, ami izlandi, különösen Björköt, de most nem ez a lényeg. Mindig meg akartam érteni ezt a népet, mert annyira másként, egyedülállóan látják a világot, és a közelmúltban egy remek lehetőség adódott erre, ugyanis megjelent idehaza Kristof Magnusson – Használati utasítás Izlandhoz című könyve.

Nem hagyományos értelembe vett útleírásról vagy útikönyvről van szó, hanem az iménti felvázolt vágy kielégítésére (is) szolgáló nép-és néplélek-leírásról, tehát nem száraz adatok gyűjteményét tartja a kezében az olvasó, hanem tényleges megismerés lehetőségét. Egy probléma van csak vele, sajnos túl hamar kiolvasható, hiszen csak 124 oldalon taglalja az izlandiak lelki felépítését. A félig izlandi, félig német író mindvégig a lényegre törekszik, semmi unalmas, nehezen értelmezhető dolog nincs benne, én viszont nem bántam volna, ha háromszor ennyi érdekességről olvashatok, biztos, hogy lenne még miről írni.

"Izland a létező lehetetlenségek országa", ezt a merész állítást pedig mindenféle példákkal támasztja alá a szerző. Állítása szerint olyan, mintha David Lynch rendezte volna a hétköznapokat ezen a jelenleg is folyamatosan és minden tekintetben változó országban, ahol a terepjárók kerekei nagyobbak, a lovak kisebbek az átlagosnál, ahol a homok fekete, gleccserek, lávamezők, vízesések, gejzírek váltogatják egymást, a rideg, vad földön pedig többek között az emberek kiváló oktatási és szociális rendszert alakítottak ki maguknak, elképesztő születési mutatókkal rendelkeznek és a várható életkor olyan magas, hogy csak a japánoké múlja felül.

Magnusson egyszerre van otthon Izlandon és nézi ugyanakkor a kívülálló szemével az országot. Könyve beavat az izlandi néplélek hagyományokban gyökerező különlegességeibe, megmagyarázza a külföldiek számára gyakran érthetetlen jelenségeket, szeretettel, mégis elfogultság nélkül ad "használati utasítást" az Izland iránt érdeklődő olvasók számára.

Bár egyelőre nem tanulom a nyelvüket, nem tudom felsorolni az összes városukat, nem költök vagyonokat régi izlandi könyvekre, mégis „Íslandsvinur”-nak tartom magam, pontosabban én Íslandsvinur Light vagyok, azaz Izland barát/rajongó-kezdemény. A Használati utasítás Izlandhoz nem csak azoknak lehet érdekes és hasznos, akik éppen Izlandra tervezik az utazásukat (nekik amúgy mindenképpen), hanem mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik a különös ország iránt!

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyv az alábbi könyvesboltokban kapható:

Magistra Kiadó

Libri

Bookline

Líra

 

hasznalati_utasitas_izlandhoz02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9712534531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása