Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Utazás a végtelenbe

Utazás a végtelenbe

2017. május 13. - Darqo

utazas_a_vegtelenbe01.jpg

A mindenség elmélete című Oscar-díjas film Stephen Hawking első feleségének Utazás a végtelenbe című könyve alapján készült, és bár jóformán mindenki inkább a világhírű tudóst akarta megismerni belőle, engem Jane Wilde Hawking története is érdekelni kezdett, mert sajnos a film egyik szereplővel kapcsolatban sem elégítette ki a kíváncsiságomat.

A film jó, de a rendező mégsem megy bele az érzelmek legmélyebb bugyraiba, hanem sajnos nagyvonalúan elsiklik az apró építőelemek részletezése mellett, így nem értjük, csak elfogadjuk a tényeket a kérlelhetetlenül előre rohanó történetben, amelyből végül ismerjük meg igazán sem Hawkingot, sem a tudományát, sem a feleségét. Nem érezhető a döntéseik indítéka, a házasság betegség miatti teljes átalakulásából fakadó valódi dráma, amely annyira mély volt a legnehezebb pillanatokban, hogy Jane Wilde Hawkingnak még az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében, és annyira összetett, hogy mindeközben sosem akarta elhagyni a férjét.

Nem értem, hogy miért kell felszínesen kezelni és ráadásul idealizálni egy olyan témát, amely pont attól válik igazán érdekessé, ahogy bemutatásra kerül a végtelen világegyetemhez hasonlítható párkapcsolat mélysége és magassága. Bár a lehetőség szerencsére adott a számunkra, ha tovább kutatunk és vizsgálódunk az adott témában, érthetőbbé és tisztábbá válik annak lényege. Erre valók például a valódi szereplők könyvei.

A két főszereplő egyenrangú emberként találkozik és a 25 évet felölelő házasság alatt nagyjából főnök, beosztott viszonyban válnak külön az útjaik úgy, hogy Hawking egyetlen szó nélkül hagyja el a feleségét Elaine Mason ápolónő hatására, majd hosszú-hosszú évekig nem is beszél vele. Felfoghatatlan, hogy micsoda szerelem, szeretet, odaadás, kitartás, tisztelet és alázat kell egy ilyen nehéz kapcsolat menedzseléséhez és a végeredmény elfogadásához az adó fél részéről, Jane Wilde Hawking mégsem akarja magát a jó, férjét pedig a rossz szerepében feltüntetni a könyvében, egyszerűen csak tényeket közöl, az árnyalatok értelmezése már csak rajtunk múlik.

Az Oroszlánnal ellentétben a jobb megértés kedvéért mindenképpen érdemes elolvasni Jane Wilde Hawking könyvét, mert fontos információkkal és egészen aprónak tűnő, azonban lényeges történetmorzsákkal színezi a teljes képet, ráláthatunk a tartalmas részletekre és lényegre, hogy milyen is valójában Jane Wilde Hawking, hogy milyen lehetett az élete a világhíres tudóssal, és hogy a tudományon túl milyen ember Stephen Hawking (az ő szemszögéből).

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvet az alábbi könyvesboltokban szerezheted be:

Libri

Bookline

Líra

utazas_a_vegtelenbe02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr7612502387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása