Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Egy megtalált élet története – Saroo Brierley / Oroszlán

Egy megtalált élet története – Saroo Brierley / Oroszlán

2017. április 29. - Darqo

oroszlan01.jpg

Titkon reménykedtem, hogy az idei Oscar-díjátadón az Oroszlán című film szobrokra tud váltani néhányat a 6 jelölése közül. Sokan új jellemezték, hogy tipikusan díjhajhász film, de azért furcsa volt számomra, hogy egyetlen egy díjat sem érdemelt a zsűri szerint. Biztos én működöm másként, de engem kilóra megvett a film, az apróbb hibái ellenére is abszolút az egyik kedvencem lett a tavalyi évből, az alaptörténettől kezdve a szereplőkön és atmoszférán át a gyönyörű képekig, minden pozitív hatással volt rám.

Szokásommá vált az elmúlt időszakban, hogy rákeresek azoknak a filmeknek a könyvváltozatára, amelyek tetszettek, úgyhogy az Oroszlán sem maradhatott ki ebből a szórásból és beszereztem Saroo Brierley azonos című önéletrajzi regényét, amit eredetileg 2013-ban adtak ki, és idehaza a film bemutatójához igazították a megjelenését.

A történet szerint az egyik indiai faluban édesanyjával és testvérével meglehetősen nehéz körülmények között élő Saroo egyik éjjel, amikor a bátyja alkalmi munkára indul, mindenképpen vele akar tartani. A konokságának folyományaként pedig egy teljesen új, és minden megpróbáltatás ellenére mindenképpen színesebb élet veszi kezdetét, amikor elszenderedik a vasútállomáson, majd felébredve és testvérét keresve felszáll egy vonatra, ismét elalszik és mire felébred, zakatol vele a vonat, ki tudja hová. A bolyongás közben és után, mintha láthatatlan védelmezők terelnék az útján egy olyan család irányába, ahol nyugalomra, teljességre és minden tekintetben gazdagabb életre talál...aztán az elfeledett múlt pengeként hasít bele a hétköznapokba, onnantól pedig nincs megállás, elindul az elveszett élet keresése.

A film több ponton sem egyezik a könyvvel, néhány történetszálat beleírtak, néhányat megváltoztattak a filmben (ha érdekel, hogy miket, ide érdemes kattintanod), de ez ebben az esetben egyáltalán nem probléma és nem zavaró, a film és a könyv egyaránt maradandó élményt nyújt. A filmeben a remek színészi játék, a könyvben a létező karakterek árnyalása ad hozzá a történethez, tulajdonképpen kiegészítik egymást, miközben önállóan is tökéletesen megállják a helyüket. Azonban, ha a valódi történetre vagy kíváncsi, a könyvet nem érdemes kihagyni!

A filmnek egyébként olyan hatása van, ami csak a legjobbaknak sikerül (legalábbis nálam), hogy a könyv olvasása közben a szereplőket a film zseniális szereplőiként, a tájat a gyönyörű képeken keresztül láttam a fantáziámban. Abszolút tudtam azonosulni a főszereplővel, Saroo-val, a történetet látva és olvasva mindvégig az járt a fejemben, hogy én mit és hogyan cselekedtem volna a helyében az adott helyzetekben. Gyerekként persze könnyeben túllendülünk a nehézségeken, nem merengünk túl sokat sem a múlton, sem a jövőn, így keresztülmenni ennyi megpróbáltatáson, nem tűnhet annyira félelmetesnek, veszélyesnek és ijesztőnek, mint felnőtt fejjel végigélni egy hasonló, magadramaradós és kívülállós helyzetet. Ha csak pillanatokra, de én is voltam elveszés közeli helyzetben kiskoromban, és emlékszem a félelem érzésére is, de felnőttként, tapasztalatok sokaságával a birtokomban egészen más hangulata van ennek az érzésnek - sokkal kegyetlenebb és csontig hatoló, mint akkor volt.

A film és a könyv egyaránt felkavaró, tisztító, katartikus és maradandó élményt nyújt, úgyhogy minden változatát jó szívvel ajánlom a figyelmetekbe!

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvet az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

 

Athenaeum Kiadó

Libri

Bookline

Líra

 

oroszlan02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3212465797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása