Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Töltsd le a gyerekbútort! – Itt a Download Design Kid

Töltsd le a gyerekbútort! – Itt a Download Design Kid

2017. április 19. - Darqo

01ddkid_logo.jpg

2015 tavaszán úgy mutattam be a "Download Design"-t, hogy egyike azoknak a projekteknek, amit teljes szívünkből támogatni tudunk a magunk webes jelenlétével. Az immár harmadik évadát taposó kezdeményezéssel kapcsolatban érzett rajongás pedig semmit nem csillapodott. Első évben "az első önálló otthon", tavaly "az első gyerek érkezése" volt a tematika, idén pedig a 6-12 éves korosztály igényeire koncentráltak a tervezők.

Hogy miről van szó pontosan? Magyar designerek bútorterveit töltheted le a downloaddesign.hu weboldalról, és így egy átlagos bútorgyártó segítségével, a csomagolási-, szállítási-és marketing költségektől megszabadítva, olcsóbban juthatsz hozzá különböző lakberendezési kiegészítőkhöz. A MOME által kezdeményezett Download Design Magyarország első open design projektje. Célja, hogy a felhasználó a kortárs open design megoldások szellemében olyan ingyenesen letölthető design bútor gyártmányrajzaihoz / kiviteli terveihez jusson, amelyek magyar asztalosipari körülmények között könnyen megvalósíthatók és meg is fizethetők. A közösségi szemléletű open design mozgalom a tudásmegosztás új formája. Az ökológiai, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság jegyében a designer eddigi exkluzív tudása az Internet segítségével közkinccsé válik. Az open design projektekben a fogyasztás helyett az együttműködésre és a megosztásra helyeződik a hangsúly.

A MOMÉ-n féléves kurzus keretében megvalósuló projekt tematikája szerint a hallgatók három helyzetre tervezhettek bútort: pihenő térbe játékra és relaxálásra alkalmas mobíliákat; tanuló térbe a különféle tanulási helyzeteket és típusokat segítő bútorokat, illetve tároláshoz olyan bútorrendszereket, amelyek flexibilisek, multifunkcionálisak és modulárisak. 2017-ben az alábbi bútorokat töltheted le:

Hexabox, tároló rendszer

tervező: Kurdi Szilvia

A Hexabox kicsik és nagyok számára is megfelelő tárolást biztosít a legapróbb játékoktól kezdve az iskolai tankönyvekig. Fedél nélkül használva kevésbé rendszerezett tárolásra alkalmas a kisebbek számára, egymásba rakva kevés helyet foglal a gyerekszobában. A kiegészítő elemnek köszönhetően ülőbútorként is használható. A nagyobb gyerekek számára az alapba süllyesztett akasztók segítségével, egyetlen mozdulattal fali polcrendszerré alakítható. Szabályos, geometrikus formájának köszönhetően számtalan elrendezésben rögzíthető, a festett hátlapok pedig vidám színfoltjai lehetnek a szobának. Innen töltheted le.

02hexabox.jpg

Fabrika, tároló rendszer

tervező: Németh Dóra

Célom egy olyan bútor megalkotása volt, amely asszociatív formáival és interaktív elemeivel felkelti a gyerekek érdeklődését és a gyerekszobában játékosabbá teszi a pakolás folyamatát. A Fabrika egy moduláris tároló rendszer, mely a régi gyárépületek karakteres sziluettjeit idézi meg. A szekrénysor a gyerekek szobájának meghatározó elemévé válhat. A gyerekek nemcsak pakolhatnak a gyáracska kis zegzugaiba, de különböző játékok színtereként is használhatják azt. Innen töltheted le.

03fabrika.jpg

Taligáló, álló asztal – tanuló kocsi

tervező: Barbarics Enikő

Az iskolakezdés minden gyerek és család életében nagy változást jelent. A tanuláshoz, a leckeíráshoz és az alkotáshoz gyakran elkél a szülői segítség is. Az évek során egyre több időt töltünk tanulással, és szinte folyamatosan ülünk. Erre kínál alternatívát a Taligáló. A bútorom egy olyan álló íróasztal, melynek magassága a gyermek növekedésével fokozatosan és egyszerűen állítható, 75 és 90 cm között. A munkalap döntött helyzete és a lábtartó használata többféle testtartásra ad lehetőséget, tehát nagyobb mozgásteret biztosít a gyerek számára. A tároló funkciókat a fiók és a tetején kialakított tálca tölti be. Kerekei segítségével a gyerekszoba vagy a lakás bármely pontjára könnyen áthúzható, lehetővé téve a szülővel való közös tanulást. Innen töltheted le.

04taligalo.jpg

Meti, tároló bútor

tervező: Barna Csaba

A Meti egy tároló bútor rendszer, mely a gyerekek mozgására, viselkedésére és fantáziájára épült. A gyermekek 6 évesen kezdenek iskolába járni és ekkor fejlődnek a legjobban, leglátványosabban. A bútor tervezésekor két jellemző életkori tényt vettem figyelembe. Az egyik, hogy a gyerekek társas kapcsolatai és mozgása ebben a korban a legintenzívebb. Olyan mozgások jelennek meg a bútorokban, mint például a csimpaszkodás, az egymásra ugrálás vagy éppen a fekvőtámasz. A másik jellemző a fantázia nagymértékű fejlődése és változása. Így a tárgyegyüttes figurális megjelenést kapott, a bútoroknak vannak végtagjai és arcuk is, de csak utalásszerűen, hogy a gyermek önmaga fedezhesse fel a bennük rejlő karaktert, és annak lássa őket, aminek ő szeretné. Innen töltheted le.

05meti.jpg

Lábika, multifunkcionális tároló bútor

tervező: Santana Cadena Diána

Kisiskolás korban az egyik legnagyobb kihívás, hogy a szülői instrukciónak eleget téve a gyerekszobában rend legyen, és a temérdek játék és rajz a helyére kerüljön a nap végén. Nem kis feladat, ám meg se kottyan a gyerkőcnek, ha a rendrakást játékossá tesszük a számára. A Lábikába pakolhat felülről, a nagyobb plüssök, játékok oldalról is elfoglalhatják a helyüket, a rajzok pedig a postaládaszerű nyíláson keresztül kerülhetnek „kézbesítésre”. A legfontosabb közlendők a fedél belső oldalára helyezett üzenőfalra tűzhetők. A Lábika a padládákhoz hasonlóan tároló- és ülőfunkciót lát el, a lábakat felszerelve pedig olyan rajzasztalt kapunk, melyhez gyermekünk kényelmesen odatérdelhet. Innen töltheted le.

06labika.jpg

Floatie, függő fotel és hinta

tervező: Kákóczki Fanni

A Floatie játéknak és relaxációnak egyaránt teret ad. Használhatják a gyerekek egyedül, fekvő pozícióban, ringatózásra, álmodozásra, de ketten is beleülhetnek játszani vagy éppen beszélgetni. A csónakforma látványos eleme lehet a gyerekszobának, ugyanakkor használója fantáziáját is megmozgatja. Könnyen, szinte bárki által elkészíthető, emellett maximálisan stabil és biztonságos. Innen töltheted le.

07floatie.jpg

sT-_airs, tároló és ülőbútor

tervező: Tibori Dorottya

A sT-_airs, egy olyan bútor, amelyet gyermekkorom kedvenc tanulási helyszíne, a lépcsőház inspirált. Továbbá az órarend időbeosztásai, a következő napra való készülődés rendszeressége és ennek a kornak a meghatározó eseményei és tárgyai; a saját kincsek elrejtése és a fontos dolgok elhelyezése. Ezért terveztem egy tároló bútort, melyen ülni lehet, de rajzolgatni is egy hosszú matek lecke után. Innen töltheted le.

08stairs.jpg

Frizi, gyerekdívány

tervező: Hegyesi Márton

A Frizi gyerekdívány visszacsempészi ezt a napjainkra eltűnőben lévő bútortípust a lakás legmozgalmasabb helyiségébe, a gyerekszobába. A gyerekek izgő-mozgó természetéhez alkalmazkodó kialakítás ideális napközbeni pihenőhellyé teszi ezt a bútort. Méreteiben kompakt, így a játékoknak is elég hely marad a szobában. A Frizi kárpitozást nem igényel, a párnázott részeket egy kreatív polifoam megoldás helyettesíti. A polifoam játékos karaktert kölcsönöz a bútornak és lehetővé teszi, hogy a gyermek kedve szerint befészkelhesse magát az elemek közé. Innen töltheted le.

09frizi.jpg

MINOR gyerek szófa

tervező: Péni Brigitta

A MINOR egy gyerek szófa, amely játékra, pihenésre, tanulásra egyaránt alkalmas privát teret kínál a használójának. Méreteihez képest mély beülésű bútor, teret enged a szabad mozgásnak, változatos pozíciók felvételének, miközben magas háttámlájának és oldalfalának köszönhetően a kuckózás élményét nyújtja. Egyszerű, kedves karaktere és vidám, élénk színei miatt a gyerekek kedvencévé válhat. Két gyermek együtt is használhatja, ez nem olyan tárgy, aminél gondot jelenthet a közösködés, mivel együtt kuckózni sokkal izgalmasabb. Innen töltheted le.

10minor.jpg

aszT/\L, író- és terepasztal

tervező: Féja Dorottya

Testvéreknek szánt asztal játékhoz és tanuláshoz, de főként játékhoz! A szintkülönbségek és a bevágások lehetőséget adnak az asztal terepszerű használatára, míg a sima felületek – szükség esetén – teret hagynak a tanulásnak. A lábak állványszerű szerkezete kiterjeszti az asztalt függőleges irányba is, így alkalmas lehet világítás rögzítésére vagy bármilyen egyéb, kreatív felhasználásra, ami a játék közben adódhat. Az oldalpanelek kivágásai is a terepasztal részét képezik, de az íróasztal funkciót szintén erősítik, hiszen ha szükséges, a kábelek elvezetését és az iskolatáska felakasztását szolgálják. Innen töltheted le.

11asztal.jpg

MIHO; My house, my castle gyerekbútor

tervező: Barna Máté Attila

A MIHO olyan két elemből álló, újszerű gyerekbútor, amely elsősorban a kétlaki gyerekek otthonaiba készült. Polcos szekrényként megoldja a holmijuk állandó tárolását, és könnyen átalakítható a gyerekek számára személyes teret nyújtó bútor-kuckóvá. Az elemek a lehető legkevesebb helyet foglalva illeszkednek a lakás enteriőrjébe. A bútor két, egymásba illeszkedő alkotórészből áll: egy görgős, kihúzható kuckóból és egy polcos elemből. Egy takaró és néhány párna segítségével még otthonosabbá tehető a gyerekek saját birodalma. Innen töltheted le.

12miho.jpg

TEATRO, tároló bútor

tervező: Schmidt Márta

A régi bábszínházak mintájára egy olyan tároló bútort terveztem, amely utal a színházak világára és a különböző szerepjátékokra. Fontos eleme az ablak, a kulissza-motívum, ahol maga a játék történik. Szülő a gyermeknek, testvér a testvérnek, barát a barátnak vagy éppen fordítva mesélhetnek egymásnak. A bútor mozgatható, így két oldalról megközelíthető. Hátul a bábjáték kap szerepet, míg elől többféle tárolót helyeztem el. Innen töltheted le.

13teatro.jpg

KELEMEN, tároló bútor

tervező: Battai Hajnalka

A KELEMEN egy saját személyiséggel rendelkező, kis tároló bútor, melynek tervezésénél az elsődleges cél a funkció és a szerethetőség volt. Az egyik változat csak polcos elemekkel rendelkezik, a másik kiegészült egy zsinóros plüsstartó résszel is, ahová a gyerekeknek elég csak bedobálni a puha cimborákat; a bútor feje pedig egy titkos tárolót rejt. A biztonság és a helytakarékosság is fontos szerepet kapott a tervezés során, ezért a bútor könnyen a falhoz rögzíthető és méretéből adódóan még egy kisebb lakás gyerekszobájában is elfér. 6 éves kortól ajánlott. Innen töltheted le.

14kelemen.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8812411849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása