Blogger barátok


baantal.jpg mentalien.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A hercegnő naplója

A hercegnő naplója

2017. április 11. - Darqo

carriefisher_ahercegnonaploja00.jpg

Négy hónappal a Csillagok háborúja IV: Egy új remény hazai bemutatása után születtem, úgyhogy már az anyatejjel magamba szívtam minden egyes alkotóelemét...37 éve fanatikus rajongója vagyok ennek a messzi-messzi galaxisnak. Sajnos gyerekként és nyelvtudás hiányában nem volt alkalmam arra, hogy Carrie Fisher könyveit elolvassam, de a Képeslapok a szakadékból című filmjét, a Vágyivászat és a legutolsó, édesanyjával közös Vakító fények című dokumentumfilmet megnéztem a felfoghatatlanul korán bekövetkezett halála/haláluk után, és alig vártam, hogy legutolsó könyve, A hercegnő naplója végre magyarul is megjelenjen.

Tisztában voltam azzal nagy vonalakban, hogy Carrie Fisher nem csak színésznőként varázsolta el a világot, hanem remek író és script doctor is volt, aki olyan filmek forgatókönyveit rázta gatyába, mint például a Halálos fegyver 3., az Apáca show, a Baljós árnyak és A Sith-ek bosszúja, és azt is tudtam, hogy alkohol és drogproblémái is voltak, ráadásul sajnos a depresszió is kínozta egész életében, de tulajdonképpen a tragikus események inspiráltak arra, hogy egy kicsit jobban is megismerjem a művésznőt és ne csak a filmbéli karakter megtestesítőjeként imádjam.

Aztán ahogy egyre többet foglalkoztam vele, ráláttam Carrie Fisher önironikus, zseniális, borotvaéles, keserédes és utánozhatatlan humorára, a határozott és dögös nőben rejtőző megannyi árnyalatra, mélységre és magasságra. Ennek tökéletes példája A hercegnő naplója című utolsó (magyarul is megjelent) könyve, amely végtelenül intelligens és humoros csomagolásba burkolt dráma, és ami kérlelhetetlenül őszinte, szókimondó és provokatív randevú a szerzővel.

"A színésznő emlékei rendezgetése közben, régi újsághalmok között bukkant rá saját, kézzel írott naplójára, és szembesült egykori tinédzser önmagával, azzal, hogy milyen is volt megélnie a Csillagok háborújának forgatását vagy éppen hosszúra nyúlt egyéjszakás kalandját színésztársával, Harrison Forddal. A hercegnő naplója ezekről az intimitásokról is beszámol, igazán egyedivé azonban az időutazás teszi: az idősebb Carrie Fisher találkozása a 19 évessel. A könyvben a hatvanéves színésznő emlékei a stábról, a forgatásról, a szerelemről, a sikerről vagy éppen a függőségekről izgalmasan keverednek, vetülnek a kézzel írott napló szövegeire. Utóbbiakból egy sokkal naivabb, sebezhetőbb nő képe rajzolódik ki, akiben azonban csírájában ott van már az excentrikus, vicces, intelligens, nagydumás Carrie Fisher is. Utolsó kötete ékes bizonyíték rá, hogy nem csupán egy hollywoodi szupersztárt, generációk ikonját, de egy kiváló írót is elveszítettünk a személyében."

Én imádtam a világegyetem legviccesebb, legmenőbb és egyben legtörékenyebb hercegnőjének utolsó naplóját, és bizton állíthatom, hogy minden rajongónak érdemes elolvasnia, hiszen rengeteg olyan részlettel gazdagodhat a tudásuk a Csillagok háborújával kapcsolatban, amelyeket eddig sehol el nem mondott, le nem írt senki.

A könyvet az alábbi könyvesboltokban veheted meg:

Libri

Bookline

Líra

carriefisher_ahercegnonaploja_20170207_72.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3112411873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.