Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Csak azért sem gyűlöllek titeket

Csak azért sem gyűlöllek titeket

2017. április 04. - Darqo

csakazertsemgyulollektiteket.jpg

Hélne Muyal-Leiris a párizsi terrortámadás során vesztette életét 2015. november 13-án. Férje, Antoine másfél éves gyermekükkel maradt magára; nyílt levele, melyet a merénylet másnapján írt a terroristákhoz, bejárta a világsajtót. A Csak azért sem gyűlöllek titeket címmel könyv formában kiadott bővített változat több mint 20 nyelven jelent meg idáig, nem véletlenül!

Végigolvasni egy röpke sokkoló pillanat, annyi mint amennyi idő alatt a terroristák kioltották Hélene életét. Volt és nincs. Felfoghatatlan. Nincsenek benne részletek a borzalmas estével kapcsolatban, csak az atomjaira hullott élet apró darabkái, borotvaéles mondatokkal, tűpontos szavakkal megfogalmazva.

Mint az, hogy Antoine Leiris hogyan tudott az első pillanattól kezdve úgy gondolkodni, ahogy, de az biztos, hogy rá akarok hasonlítani, úgy akarnám a legnehezebb pillanatokban is megtartani a lélekjelenlétemet és nyitottságomat, ahogy neki sikerül, minden természetes botladozás ellenére. Ennél kevesebbel nem érdemes próbálkozni, ennyi az, ami képes felszabadítani és nem mélyebbre taszít a szenvedésben.

Nem szeretek alapjáraton ilyen történetekkel szembesülni, de azzal igen, hogy más hogyan tud túljutni a veszteség okozta elképzelhetetlen nehézségeken. Ilyen pedig mindenki életében van. Így a könyv is mindenkinek szól, akit ért már veszteség, a körülmények csak "díszletként" szolgálnak, előbb vagy utóbb úgyis mindenki rájön, hogy a hiány maga a megváltoztathatatlan lényeg.

Ez a könyv fáj, mert amellett, hogy tudatában vagyunk a szerző agóniáját okozó történésnek, felidézi a saját veszteségeinket is az érzékletesen megkomponált és megidézett képek sokasága. De ez a könyv kell, mert miközben azonosulunk a szerzővel, beleolvadunk abba a tudatba is, hogy nem vagyunk egyedül a legnehezebb pillanatokban sem, ilyenkor a feldolgozhatatlan fájdalmon keresztül kapcsolódunk egymáshoz. Aztán az élet megy tovább, de nem úgy megy tovább. Túlélünk és ugyanolyan másmilyenek leszünk a fordulópont után.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvet az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

Libri

Bookline

Líra

csakazertsemgyulollektiteket00.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr6212399881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása