Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Legyél te is Múzsa! – Braskó Csaba / Múzsa

Legyél te is Múzsa! – Braskó Csaba / Múzsa

2017. február 11. - Darqo

brasko_csaba_muzsa_borito01.jpg

Az első oldalak után azt hittem, hogy valami újabb, instant ezo-gondolatokat újrahasznosító könyv került a kezembe, de nem adtam fel az olvasást, olyannyira, hogy úgy döntöttem, inkább egyhuzamban átrágom magam rajta, egyrészt hogy mielőbb túl legyek rajta, másrészt hogy hátha számomra is tartogat valami ajándékot a Múzsa. Aztán, ahogy haladtam előre az oldalakon, Braskó Csaba végül nekem is adott egy apróságot: lelkes lettem a könyvétől.

Sokadik pszichológiai és önfejlesztő könyv után egy kissé már enerváltan olvasom az olyan alapfelállást, hogy van egy tanító és egy tanítvány, és a hangzatos bölcsességek következtében megváltozik az élete a türelmetlen növendéknek, úgyhogy valamivel érdekessé kell tennie az írónak a történetet, hogy eljussak a könyv végéig. Braskó Csabának végül sikerült azzal, hogy nem csak a filozofálgatni próbál az élet nagy dolgairól (az is lehet egyébként érdekes), sőt végül egészen ritkán teszi ezt, hanem inkább különböző életvezetési tanácsokkal segíti a főszereplőjét, sok-sok praktikus és bárki által könnyen használható információval támasztja meg Évát és a köré fantáziált egyszerű alaphelyzetet.

Egy apró dolgot hiányolok csak a könyvben. A tanultak és a tapasztalataim alapján én abban hiszek, hogy először fejben és lélekben kell rendbe rakni a dolgokat, csak ezután lesznek hatékonyak a lépések és a cselekvés, Évának viszont egy varázsütésre sikerül átbillennie a holtponton, de a "hogyan" nincs megmagyarázva. Egy faék egyszerűségű példa, hogy Éva önbizalomhiányosan, depressziósan éli az unalmas és kilátástalan életét, eladósodott, anyjával rossz a kapcsolata, pasijával szakítófélben van és nem szereti a melóját sem, amely helyzetbe belép a „fura srác”, a tanító, aki azzal segít neki, hogy első körben az anyagi problémáira mond néhány hasznos tanácsot, amelynek a lényege, hogy dolgozzon többet, lehetőleg azonnal.

Lehet, hogy simán csak irigy vagyok Évára, de nálam soha nem vezetett igazi eredményre, ha a padlón fetrengve, energiamentesen a múltból származó vagy aktuális problémák gondolati és érzelmi helyrerakása nélkül azonnal másod-, harmad-, negyed-, ötöd-, hatod- és hetedhét állást kellett vállalnom, mert bár lehet, hogy anyagilag rendbe jöttem a plusz munkától, a problémákat okozó tényezők a pénztől még nem szűntek meg. Ilyen helyzetben első pillanatban inkább azt mondanám a tanácsadónak, hogy "anyád picsája"... Ezt mint az önbizalmán hosszú-hosszú évek óta nap mint nap dolgozó, depresszióból hol kimászó, hol újra belecsúszó, de rendületlenül kigyógyulásán dolgozó ember mondom, vagyis nem úgy, mint Éva, akinek a könyv alapján rengeteg plusz energiája van, mert azonnal sikerül túllendülnie élete legnehezebb szakaszán, dolgozni kezd, mint a güzü és onnantól sínen van az élete.

Persze lehet, hogy ha csak elfoglalod magad annyira, hogy egyáltalán nincs időd gondolkodni a rengeteg munkától, akkor elindul a lavina, és amellett, hogy ki tudod fizetni a tartozásaidat, az eleddig utált munkádat is megszereted, sőt imádni fogod, kidobod a rossz kapcsolatodat az életedből, kibékülsz a szüleiddel, rátalálsz álmaid hivatására és más nyalánkságok, ahogy Éva is a könyvben, de ez inkább egy gyönyörű vágykép.

Számomra életszagúbb az, hogyha ez így működik is, ha nem foglalkozunk az önbizalomhiány és a depresszió és egyéb problémáink kiváltó okaival, nem dolgozunk rajtuk és nem oldjuk fel, akkor egy ilyen cselekvéssorozattal csak még mélyebbre toljuk őket magunkban. Ezek pedig nem fognak eltűnni maguktól. Ha pedig nem tűnnek el, márpedig biztos, hogy nem fognak, előbb vagy utóbb újra és újra beköszönnek az ablakon vagy a kulcslyukon vagy a fal repedésein, hiába van 7 számjegyű fizetésed.

Mindemellett úgy tettem le a Múzsát, hogy lelkes voltam és jó kedvű, hiszen a sikertörténet nem csak elhiteti, hanem példákkal is alátámasztja, hogy (ha már rendbe raktad magadat) az apró és hasznos lépések hogyan tesznek egyre bátrabbá, szorgalmasabbá, és hogyan vezethetnek abba az irányba, ahol a kiteljesedést nap mint nap megélheted.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvet a kiadó weboldalán jelentős kedvezménnyel veheted meg, kattints a névre a bővebb információkért:

21. Század Kiadó

Valamint az alábbi könyvesboltokban is megveheted, szintén katt a kiadók nevére:

Libri

Bookline

Líra

A könyv weboldalát ide kattintva találod.

brasko_csaba_muzsa_borito.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5312160791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása