Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Könyvajánló: A rendteremtés művészete / Marie Kondo – Tiszta öröm

Könyvajánló: A rendteremtés művészete / Marie Kondo – Tiszta öröm

2016. december 15. - Darqo

tiszta_orom00.jpg

Amióta az eszemet tudom, tisztaság és a rend vett körül, a szüleim következetesek voltak a makulátlan otthon megteremtésében. Ahogy idősödtem, a szanaszét hagyott játékok elpakolásán kívül egyre több feladatot kellett vállalni, míg végül a gyerekszoba teljes takarítása és rendben tartása is magától értetődővé vált. Annyira egyébként nem volt nehéz dolga a szüleimnek, mert jellemző rám a megfelelési kényszer, úgyhogy a nagyobb elismerésért cserébe nem esett nehezemre rendet tartani magam körül, de azt nem mondom, hogy a kedvenc időtöltéseim közé tartozott a heti takarítás.

Gyerekként persze nem tudtam, hogy mások ezt hogyan csinálják, így abban, hogy a nálunk jellemző tisztaság és a szüleim tanításai jók, akkor bizonyosodtam meg, amikor itt-ott, családtagoknál, barátoknál, haveroknál azt tapasztaltam, hogy kisebb-nagyobb mértékben a rendetlenség vagy a kosz volt az uralkodó.

Mint ahogy más, úgy én sem születtem tisztaságmániásnak, úgyhogy amikor a szüleim azt mondták erre, hogy "nem tanították meg őket a rendrakásra", a saját tapasztalatomból fakadóan nem volt kétségem abban, hogy igazuk van. Az évek során, a tini, fiatal felnőtt és felnőtt korszakokon átsuhanva aztán rájöttem arra is, hogy lelkiállapotunk is erőteljesen befolyásolja a makulátlanság iránti igényszintünket, akár a kinézetünkről, akár a lakásunkról van szó. Egy-egy érzelmi csalódás után a legutolsó gondolatom volt a mackónadrágon kívül másban lenni és pont nem érdekelt, hogy vajon tiszta-e a polc vagy el van-e mosogatva. Ráláttam, hogy mi rejlik az "amint belül, úgy kívül" gondolat mögött, ami aztán persze további érdekes felismeréseket szült. Például azt is, hogy a lelkük rendben tartására sem tanítják meg az embereket.

A depressziósabb hangulatokból való kikecmergés igénye és az ezt okozó szorongató gondolatok kitakarítása a lélekből az anyagi oldalon is rendezi a helyzetet, gondoljunk csak bele, hogy ha kicsattanóan jó hangulatban vagyunk, a retkes lakás már nem is tűnik annyira szexinek. Egy kavics egyszerűségű példával érzékeltetve, egy szakítás után, ahogy mélypontra kerülünk, mi is és velünk együtt a lakásunk is eldzsuvásodik, amikor új szerelem érkezik, az igény is megjelenik a testünk és az életterünk kigyönyörűzésére.

tiszta_orom03.jpg

Saját tapasztalataimból fakadóan, önmagamból kiindulva mára már tudom, hogy amikor koszos vagy rendetlen lakásba érkezem, ott a tulajdonos lelkiállapotának felszínét megkapirgálva valószínűleg rátalálnánk kisebb-nagyobb problémákra. Később arra is rájöttem, hogy az önmagunkra való tudatos odafigyelés gyakorlásával érzelmi állapottól függetlenül is képessé tehetjük magunkat a tisztaság és a rendrakás különböző szinteken történő gyakorlására, képesek leszünk mondjuk akkor is rendet tenni, ha ramaty állapotban vagyunk éppen érzelmileg, hiszen rájövünk, hogy a rendezett enteriőr jótékony hatással van ránk, de az anyagi oldalon akkor lesz könnyed a makulátlanság fenntartása, ha lelkileg is folyamatosan takarítunk. Nincs más megoldás, hiszen előbb vagy utóbb a lélek úgyis benyújtja a számlát, és néhány hét, hónap vagy év belső utazás és énünk rendberakása következik. Én idén ezt tapasztaltam meg. Nincs olyan, hogy nem foglalkozunk a problémákkal, mint ahogy nincs olyan, hogy megesz minket a kosz a lakásban. Vagyis van, de az taszító minden és mindenki számára.

A hosszú bevezetés azért kellett, mert Marie Kondo útmutatói is csak tüneti kezelésként szolgálnak, ha a könyveiből csak annyi marad meg bennünk, hogy hogyan kell például szépen összehajtogatni egy nadrágot, és afölött nagyvonalúan eltekintünk, hogy szerinte is legfontosabb tényező a tudatosság és a befelé figyelés gyakorlása.

tiszta_orom05.jpg

A világhírű japán rendrakásszakértő most megjelent, természetesen a rend témakörét körbejáró könyve, a Tiszta öröm, számomra az iménti gondolatfolyam anyagi és lelki finomhangolásában segédkezett, lecsiszolta a durva részeket, kiálló sarkokat. Gyakorló rendmániásoknak és trehányoknak, valamint a kettő között minden árnyalatnak fontos, tanulságos és szórakoztató olvasmány lehet, bárki örömmel olvasgathatja, akit egy kicsit is érdekel a rendrakás művészete! Sokan vannak így, önmagárt beszél, hogy Marie Kondo útmutatóiból mára 6 millió példány kelt el 40 nyelven.

Aki megfogadja tanácsait, nemcsak otthonában, de saját életében is felszámolhatja a káoszt és a rendetlenséget. A szakértő átfogó útmutatást nyújt az egész lakásban: a konyhai eszközök, hobbikellékek, fényképek, takarítóeszközök területén egyaránt. Elkalauzol a tökéletesen rendezett fiókok és szekrények világába, és lépésről lépésre, egyszerű illusztrációkkal mutatja be az ingek, nadrágok és zoknik hajtogatásának mesteri fortélyait. Ugyanakkor azt is megtanítja, hogyan ismerjük fel azokat a tárgyakat, amelyek már nem szereznek örömet, és valójában már nincs szükségünk rájuk. A KonMari néven elhíresült egyszerű módszer alkalmazásával állítólag mindenki számára elérhető lesz a rendezett otthon, az átlátható tárolás és a hétköznapi tiszta öröm, de ehhez valóban kell az elhatározás.

tiszta_orom07.jpg

Számos remek példát találtam a könyvben, amit alkalmazni fogok a jövőben, például, hogy nem szobánként kezdem majd a rendrakást legközelebb, hanem kategóriánként, tehát például a ruhákkal vagy könyvekkel, attól függetlenül, hogy mennyi szobában lelhető fel ezekből a tárgyakból, ráadásul mindezt úgy, hogy az egyre erősödő érzelmi töltettel rendelkező kategóriákat növekvő sorrendbe állítom majd, tehát az emlékek felidézését erősen aktivizáló tárgyakat hagyom a végére. Ehhez hasonló tippekből sokat találunk a vastag, de könnyen kiolvasható könyvből.

Marie Kondo az alapítója az ismert KonMari Módszernek és szerzője a New York Times #1 bestsellerének, a Rend a lelke mindennek (The LifeChanging Magic of Tidying Up) című könyvnek, amelyet több mint hárommillió példányban adtak el világszerte, és amit 35 nyelvre fordítottak le, valamint Japánban televíziós műsor készült belőle. Szerzője továbbá egy társ folyóiratnak, a „Life-Changing Magic: A journal”-nak. Híres tokiói tanácsadó vállalkozása segít az ügyfeleknek a rendetlen otthonokból nyugalmas és inspiráló helyet varázsolni. Szerepelt a Wall Street Journal, az Atlantic, a New York Times, az USA Today folyóiratokban, a Today showban és bekerült a neve a Time magazin 100 legbefolyásosabb embere közé. Tokióban, Japánban él a férjével és a lányával.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A szerző honlapja

https://konmari.com/

A Tiszta öröm című könyvét az alábbi könyvesboltokban szerezheted be 3.699 forintos áron, kattints a névre:

Libri

Bookline

 

A korábbi könyvajánlókat ide kattintva olvashatjátok el.

 

tiszta_orom01.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr712048209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása