Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Ők a Magyar Formatervezési Díj 2016 győztesei / Hungarian Design Award Winners 2016

Ők a Magyar Formatervezési Díj 2016 győztesei / Hungarian Design Award Winners 2016

2016. november 02. - Darqo

mfd01.jpg

A Design Hét Budapest 2016 kiemelt eseménye a Magyar Formatervezési Díjak és a Design Management Díj átadása volt szeptember végén. A díjazottakról és kreatív, innovatív ötleteikről szerintem mindenkinek hallania kellene, ezért úgy döntöttem, hogy készítek róluk egy terjedelmes, szöveges, képes, videós bemutató posztot. A magam részéről így tudom segíteni őket, megérdemlik a figyelmet!

A Magyar Formatervezési Díj pályázatán négy – termék, terv, vizuális kommunikáció és diák – kategóriában díjazták a legjobb pályaműveket. A díjpályázatra idén közel háromszáz pályázat érkezett, amelyekről a bíráló bizottság meghatározott értékelési szempontok alapján döntött – úgy mint a formai minőség, az újszerűség, eredetiség, a versenyképesség, a kivitelezés minősége, a felhasználóbarát kialakítás, valamint a fenntarthatóság. A pályaművek sokszínűsége kirajzol bizonyos trendeket, népszerű témaköröket, mint például az újrahasznosítás és a fenntarthatóság. Mint hagyományosan, idén is több pályázat érkezett a gyorsan fejlődő jármű-közlekedésieszköz- és orvosiműszer-tervezés szakterületről.

A győzteseket, elismerteket bemutató kiállítást egyébként november 20-ig meg lehet még nézni az Iparművészeti Múzeumban (1091 Budapest, Üllői út 33–37. Nyitvatartási idő: K-V 10:00-18:00), érdemes élőben, közelről is megszemlélni a tárgyakat! Itt és most a nyertes pályázatok leírását és a bírálóbizottság véleményét olvashatjátok, a videókban pedig a készítők beszélnek az ötleteikről.

TERMÉK kategória / PRODUCT category

WIA elektromos hajó modellcsalád / WIA electric boats

  • Alkotók / Designers: SZÁSZ Zoltán, Aqwia Kft. – dr. VISZKEI András, KLAUSZ Csaba, HARGITAI Csaba
  • Gyártó / Manufacturer: Aqwia Kft. / Aqwia Ltd

A bírálóbizottság véleménye:

A WIA elektromos hajó modellcsalád tízéves, csúcstechnológiát alkalmazó fejlesztés eredménye. A flotta egyes tagjai – méretosztálytól függően – különböző hajóépítési hagyományokat idéznek meg, a környezettudatos és energiahatékony megoldásokat használó termékegyüttes mégis egységes arculatú. A hajók formai megjelenése: klasszikus vonalvezetésű él-felület arányok, jellegzetes lágy oldalvonal, magasra vezetett orr, a hajók farán az árnyékoló felületek, testablakok grafikai megjelenése a hajók orrán, a belső terek felületeinek megjelenítése, az anyaghasználat, valamint a fedélzet elemeinek megjelenése az összes modellen egységes formanyelvet követ. A belső terek jellemzően magas minőségű fából, bőrből készülnek. A díjazásnál a bírálóbizottság a termékek friss, naprakész formája, kiváló minősége mellett az innovatív műszaki tartalomnak is köszönhető piacképességét is méltatta.

Jury statement:

The WIA electric boat models were developed for ten years using high-tech solutions. The individual members of the fleet – regardless of their class size – evoke different boat building traditions, yet this environmentally conscious and energy-efficient product group has a unified design. The appearance of the boats – the classical edge-surface proportions, characteristically soft side lines, raised bow, shading surfaces on the stern, the visual representation of the hull windows on the bow, the elaboration of the interior surfaces, the use of material, and the elements of the deck – follow a unified language of form on all the models. The interiors are distinguished by the use of high quality wood and leather. The jury highly valued the fresh and up-to-date form of the boats, their outstanding quality, as well as their marketability thanks to technical innovativeness.

Ring Clock – a gyűrű, amely mutatja az időt / Ring Clock – A ring that shows the time

  • Alkotók / Designers: SZIKSZAI Gusztáv, SOMOS Sándor
  • Gyártó / Manufacturer: Ring Clock Ltd

A bírálóbizottság véleménye:

A Ring Clock sikeres példája annak, miképpen válhat egy érdekes, izgalmas találmány több évnyi megfeszített munka eredményeképpen termékké. Ráadásul nem is akármilyen termékké… A működő, megvásárolható gyűrűóra megtartotta a kiindulási ötlet frissességét, ötletgazdagságát és kifinomult részletgazdagságát. Nagy precizitással, maximális igényességgel készült tárgy. A forma letisztult, elegáns és időtálló. A kijelzés és a működtetés legalább olyan kifinomult, mint az alapötlet. Ezt a magas színvonalat viszi tovább a csomagolás, a töltő és a grafikai arculat is. Minden részletében alaposan végiggondolt, igényes, világszínvonalú termék.

Jury statement:

The “Ring Clock” is a great example of how years of hard work can turn an exciting and engaging invention into a finished product. A product that turns your head… The ring clock, complete and already available on the market, retained the freshness, innovativeness, refinement and richness of detail that characterised the starting concept. It is made with high precision and to the highest standards. It is a mature design marked by an elegant form and durability. The time indication and the operation of the ring clock retained the intricacy of the original concept. A high standard is also evident in the packaging, the charger and the visual identity. It is a thoroughly elaborated product of outstanding quality and a world standard.

Hammer – moduláris csúzli és gumis íj / The Hammer modular slingshot and slingbow

  • Alkotó / Designer: SELJÁN Márk Endre
  • Megrendelő / Client: Nathan MASTERS
  • Gyártó / Manufacturer: SimpleShot Inc

A bírálóbizottság véleménye:

Az íjászat hazánkban és szerte a világban egyaránt egyre népszerűbb. Sport- és vadászeszközként is sokan használják az íjat, az eszközök között intenzív piaci verseny zajlik. A díjazott pályamunka egyik legfontosabb értéke a modularitás: magas színvonalon oldja meg azt a feladatot, hogy a csúzli egyszerűen legyen átszerelhető íjjá. Technikai innováció a Hammer csúzli központi csomópont megoldása és a csomópont rögzítését végző zárókalapács. Hogy a rendeltetésszerű használat mellett a csomópont maximálisan biztosítva legyen, a záróelemre használat közben a kéz is ráfog. A felhasználók és a professzionális összehasonlító értékelések szerint is nemzetközileg élenjáró technikai-műszaki-ergonómiai megoldásokat integráló designról van szó, amely egyre határozottabban találja meg helyét a versengő megoldások piacán is.

Jury statement:

Archery is growing in popularity both in Hungary and worldwide. Bows are used for sporting and hunting, and there is cut-throat competition on their market. Modularity is one of the greatest assets of this award-winning project: the design provides a high standard solution for the easy conversion of the slingshot into a slingbow. The central node of the hammer slingshot is a technical innovation along with the ‘securing hammer’ that adds extra safety. The closing element is designed to enable a hammer grip, thus ensuring maximum security during use in addition to the bow’s intended use. Users and comparative expert analyses have confirmed that “The Hammer” integrates international cutting edge technical, mechanical and ergonomic solutions and is a design with great potential to become successful in the competitive market of bows.

TERV kategória / CONCEPT category

Tiszta Építészet – textil kollekció terv / Pure Arhitecture textile collection concept

  • Alkotó / Designer: HARMATI Hedvig
  • Gyártó / Manufacturer: Csendes és Csendes Kft. / Csendes és Csendes Ltd

A bírálóbizottság véleménye:

Az Tiszta Építészet tervben az alkotói kutatás, a vizualitással és a technológiával való kísérletezés kiegyensúlyozott eredményekre jutott. A textília geometrikus rajzolatában kifinomult arányrendszer tükröződik, mindegyik anyagmintában más ritmusban térve vissza. A bizottság különösen értékelte a mintázat konzekvens kidolgozását, a geometrikus vonalrendszer iterációit, melyek a textíliák mindkét oldalán elegánsan kirajzolódnak. Az anyag összetétele természetes, a kivitelezés minősége a minta beltérben való felhasználhatósága és a taktilitás szempontjából is kitűnő. Bízunk benne, hogy a díj segíti a kollekció versenyképes termékké fejlesztését.

Jury statement:

In the “Pure Architecture” project the designer’s research and experimentation with visuality and technology produced a balanced concept. The geometric design of the textiles reflects a refined system of proportions recurring in a different rhythm in each pattern. The jury especially appreciated the consistent elaboration of the patterns and the iterations of the geometrical system of lines producing elegant designs on both sides of the textiles. The textiles are made of natural materials. The implementation is of excellent quality, satisfying the requirements of tactility and interior usage. We hope that this award will contribute to developing the collection into a competitive product.

VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ kategória / VISUAL COMMUNICATION category

Magvető Kiadó logó és komplett arculat / Logo and identity design of Magvető Publishing

  • Alkotó / Designer: FARKAS Anna
  • Megrendelő / Client: Magvető Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft. / Magvető Publishing and Trading Ltd

A bírálóbizottság véleménye:

A pályamű a Magvető Kiadó (a legnagyobb múltú magyar szépirodalmi könyvkiadó) logó- és arculattervezésre kiírt meghívásos pályázatának nyertes eredménye, melyet 2016 januárjában vezettek be. A pályázó a kiadó részére értékelvű, konzervatív könyvkiadási gyakorlatát és az új irodalmi jelenségekre való nyitottságát, a hazai és nemzetközi piacon betöltött magas presztízsét egyaránt kifejező arculatot tervezett. A tervezett logó – a korábbi, klasszikus betűs logót alapul véve – a név kezdő „m“ betűjének és a szóvégi „ő“ (mint kizárólag a magyar ábécében megtalálható, a tipográfiában csak hungarumlautnak nevezett) kettős ékezetének (˝) játékos egybeolvadásán alapul, létrehozva egy új karaktert. Az új arculat szem előtt tartja a folytonosságot, egyben kiváló példa a komplexitásra, a tartalommal töltött arculatra. A tervezési folyamat végén az elegancia és a letisztultság lett domináns, az emblémában az ember, a nyelv és a könyv szoros viszonya fogalmazódik meg.

Jury statement:

The project is the winner of the restricted tender competition announced for the logo and identity design of Magvető Publishing, Hungary’s historically renowned publisher of literature. Both the logo and the identity were introduced in January 2016. The design reflects Magvető’s value-centric and conservative publishing practice as well as its openness to new literary trends and the prestige it enjoys in the domestic and international markets. The new logo was based on the classical font of the old design, but it created a new character by playfully combining the first letter of the publisher’s name “m” and the double accent of its last letter “ő” (exclusively found in the Hungarian alphabet, and referred to in typography as Hungarumlaut). The new identity design emphasises continuity with the previous one, while providing an excellent example for a complex and meaningful identity. The end of the design process was dominated by elegance and maturity with the emblem conveying the integral relation between man, language and book.

DIÁKMUNKA kategória / STUDENT category

Hősziklák Útja / Hiking Trail of Warmrocks

  • Alkotók / Designers: BOGNÁR Petra, DOBOS Bence László
  • Gyártó / Manufacturer: VPI Betonmanufaktúra / VPI Concrete Design & Manufacture

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem / Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest

A bírálóbizottság véleménye:

Az alkotói együttműködésben létrejött kísérleti és kutatási munka célja az idő szemléltetése a víz ásványianyag-tartalmából épülő, fürdő- és melegedő egységek évekig tartó képződési folyamatával. A munka Magyarország geotermikus helyzetével és az ország négyötöd részén megtalálható termálvíz felhasználási lehetőségeivel foglalkozik. A bizottság által nagyra tartott kutatási cél az volt, hogy minél szélesebb körben lehessen kihasználni a hő, a víz és sólerakódás pozitív tulajdonságait mind fiziológiai, mind élményszinten. Miközben a diák kategória természetszerűleg a bátor kísérletezések terepe lehet, a Hősziklák Útja ezek közül is kiemelkedik diszciplínákon (anyagkísérletek, (táj)építészet, tárgytervezés stb.) átívelő ambícióival és a megvalósítás minőségével. A bizottság fontosnak tartotta, hogy a projekt nemzetközi szinten is előremutató, nagyon igényes alkotás.

Jury statement:

The objective of the collaborative experimental and research project was the representation of time through the formation process of bathing and warming units built from the mineral content of water. The project studied the geothermic landscape of Hungary and the possible uses of thermal water which can be found under four-fifths of Hungary’s territory. The aim of the project highly esteemed by the jury was to exploit the positive properties of heat, water and saline deposits both for physiological and recreational purposes to the maximum possible extent. While the student category is by definition a potential ground for experimentation the Hiking Trail of Warmrocks stood out thanks to its multidisciplinary approach (material experiments, (landscape) architecture, object design etc.) and the high quality of implementation. The jury emphasised that this project represents outstanding quality and is forward-looking even in an international context.

Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja / Special Prize Awarded by the State Secretariat for Education of the Ministry of Human Capacities

Berlini Fal Múzeum arculat / Berliner Mauer Museum identity

  • Diákmunka kategória / Student category
  • Alkotó / Designer: GRÜNCZEISZ Mátyás

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem / Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest

A bírálóbizottság véleménye:

Az arculatterv amellett, hogy egyértelmű válaszokat ad mindazokra a szakmai kérdésekre, melyek egy komplex vizuális rendszer kapcsán a tervező számára felvetődnek, érzékenyen reagál egy, a közelmúltunkat meghatározó történelmi helyzetre. Legfőbb értéke, hogy a képi kommunikációban minimális eszközökkel maximális hatást képes elérni. A logóban megjelenő egyszerű, tiszta gesztus meglepő erőteljességgel és tömörséggel teszi azonosíthatóvá a tartalmat. A szinte magától értetődő egyszerűségű formanyelvi elemek rendszerbe illesztésének változatossága és játékossága ugyanakkor képessé teszi a tervet arra, hogy különböző kontextusokban megjelenve újraértelmezze önmagát, rámutatva ezzel a múlt értelmezésének sokrétűségére.

Jury statement:

Besides providing clear answers to the professional questions raised in connection with a complex visual system, the project provides a sensitive response to a historical situation that defined our not so remote past. The main strength of the design is that it creates maximum effect by using minimal tools of visual communication. The simple and clear gesture in the logo identifies the content with surprising force and compactness. The seemingly self-evident, simple elements of form are inserted into the system in a varied and playful way, thus enabling the design to redefine itself when placed in different contexts and to emphasise the multiple interpretations of the past.

Mozgó Vonal ruhakollekció / Moving Line clothing collection

  • Diákmunka kategória / Student category
  • Alkotó / Designer: WOLF Bettina

Budapesti Metropolitan Egyetem / Budapest Metropolitan University

A bírálóbizottság véleménye:

A síkba kifeszített natúr és neonnarancs színű kompozíciók már-már grafikának tűnnek, de a legfontosabb tényező, az emberi test hozzáadásával folyamatosan mozgó, alakváltoztató ruhadarabokká lényegülnek át. Átgondolt, komoly, precíz a design és a kivitelezés, de rafinált és játékos elemekkel oldja fel az öltözékeket, teszi leheletkönnyeddé és erőlködésmentessé. A kollekció első ránézésre túlmutat ugyan a mindennapi öltözködés megszokott sémáin, de darabjai kellő intelligenciával és nyitottsággal egy ruhatár meghatározó szereplőivé emelhetők. A pályamunka izgalmas példája a különböző határvonalak: a divat, a grafika vagy a képzőművészet elmosásának, összeolvadásának.

Jury statement:

The beige and neon orange lines of the collection create the impression of 2D compositions but the most important factor, the body of their wearers, adds motion to the clothes that thus continuously change their shape. The elaborated, mature and precise design and implementation are combined with slick and playful elements, lending the pieces an ethereal and effortless quality. Although at first sight the collection seems to fall outside the scope of everyday clothing patterns, with a bit of intelligence and openness it can be made into defining pieces of anyone’s wardrobe. The project is an exciting example of merging and blending together the borderlines between fashion, graphic design and fine art.

Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíja / Special Prize Awarded by the State Secretariat for Culture of the Ministry of Human Capacities

Wahorn Forever – kiállítási katalógus / exhibition catalogue

Termék kategória / Product category

  • Alkotók / Designers: NAGY Dániel – grafika / graphic design, KISHONTHY Zsolt –szerkesztés / editing, FÖLDI Endre - nyomdai előkészítés / pre-press preparation
  • Gyártó / Manufacturer: Pannónia Nyomda Budapest / Pannónia Printers Budapest
  • Megrendelők / Clients: MissionArt Galéria - KISHONTHY Zsolt, JURECSKÓ László

A bírálóbizottság véleménye:

A mű kiállítási katalógusként jelöli meg magát, azonban szétfeszíti, és messze meghaladja saját műfaji kereteit. Mind terjedelmében, mind összetettségében és gondolkodásmódjában határozottan és egyértelműen szembehelyezkedik az elvárásokkal, mindezt azonban úgy, hogy azokhoz képest jelentős többletet képes létrehozni. A létrejött sajátos forma érzékeny környezetet teremt a különleges karakterű életmű befogadására és közvetítésére. A kiadvány egészében mindvégig párhuzamosan van jelen a rendszerben gondolkodás és a spontaneitás játékossága, ami még inkább támogatja a tartalom befogadását.

Jury statement:

Although the project is called an exhibition catalogue, it goes well beyond the boundary of that genre. Its volume, complexity and approach undoubtedly and clearly defy any expectations of an exhibition catalogue, and it does so by bringing a significant surplus value to it. The unique design creates a sensitive environment for the reception and presentation of Wahorn’s unordinary oeuvre. The playful contrast between systemic thinking and spontaneity is manifest in the entire volume, further enhancing the appreciation of the content.

HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség különdíja / Spezial Prize Awarded by HIPAVILON Hungarian Intellectual Property Agency

UriSed mini félautomata vizeletüledék-analizátor / UriSed mini semi-automated urine microscopy analyzer

Termék kategória / Product category

  • Alkotók / Designers: SÜMEGI László, HOJER Gyula
  • Megrendelő, Gyártó / Client, Manufacturer: 77 Elektronika Kft. / 77 Elektronika Ltd

A bírálóbizottság véleménye:

Az UriSed mini egy hazai vállalkozás új vizeletdiagnosztikai eszköze. A folyamatos innováció eredményeként a professzionális felhasználók – a laborok – számára kifejlesztett félautomata vizsgáló készülék magasabb produktivitás mellett pontosabb és megbízhatóbb képet ad a vizeletüledékről. A készülék formai kialakítása minimalista, ami elősegíti a könnyű kezelhetőséget és tisztíthatóságot. Használat során a kezelők munkáját segíti az ergonomikus kialakítású kézi pipetta, mellyel kis mennyiségű minta küvettába töltését követően teljesen automatizált mintaelőkészítés történik. Az értékelést magas színvonalú képkiértékelő modul támogatja.

Jury statement:

UriSed mini is a new urine diagnostic instrument developed by a Hungarian company, whose continuous innovation work resulted in a semi-automatic analyser intended for professionals (laboratories) and designed to provide a more accurate and reliable diagnosis of urine sediment, while also distinguished by greater efficiency. The minimalist form of the instrument facilitates easy handling and cleaning. Small amounts of urine can be comfortably dispensed into the cuvette with an ergonomic manual pipette, after which a fully automatic sample processing begins. The evaluation of samples is supported by a high-tech image processing unit.

Magyar Formatervezési Tanács különdíja / Special Prize Awarded by the Hungarian Design Council

Moveo elektromos, könnyű, kis helyigényű robogó / Moveo electric, lightweight, space-efficient scooter

Terv kategória / Concept category

  • Alkotók / Designers: ÜVEGES Péter, KISS Gergely
  • Megrendelő / Client: Antro Nonprofit Kft. / Antro Nonprofit Ltd, Pannon Porto Kft. / Pannon Porto Ltd
  • Gyártó / Manufacturer: Moveo Zrt./ Moveo Plc

A bírálóbizottság véleménye:

Mindannyiunk által kedvelt, ugyanakkor a városi környezetünkben még nem eléggé elterjedt tárgyaink egyike a mindennapi közlekedésünket szolgáló, már sajátos természeténél fogva is barátságos, mozgékony jármű, a robogó. A modellek (Basic és Premium) a megbízhatóságot, a biztonságot, a könnyű használhatóságot – a formából sugárzó igényességgel párosítva – környezettudatos tervezői szemlélettel teszik meggyőzővé. Az elektromos meghajtás mellett a környezetbarát anyaghasználat és az azzal párosuló konstrukciós elv, az előző generációk formakaraktereit újragondoló és az erre épülő érzelmi és szimbolikus jelentéseket is kihasználó, jövőbemutató tervezés harmonikus egységben valósult meg. A kutató, kísérletező gondolkodás, amire mindig oly nagy szüksége van a szakmának, példaadó innovációhoz vezetett.

Jury statement:

A much liked but not yet widespread object in our urban environment is the scooter, a naturally friendly and agile little vehicle making everyday transport easier. The Moveo scooters (Basic and Premium) are impressive thanks to their reliability, safety and easy manoeuvrability, which are combined with the high quality exuded by the form and an environmentally conscious design approach. There is a harmonic unity between the power drive, the environmentally friendly use of materials coupled with a fitting constructional principle, as well as a future-oriented design based on the designer’s rethinking of the attributes of previous generations of scooters and utilising the emotional and symbolic meanings they evoke. The designer’s exploratory and experimental approach – so badly needed in this profession – has led to an exemplary innovation.

Diatron Aquila vérvizsgáló berendezés / Diatron Aquila hematology analyser

Termék kategória / Product category

  • Alkotók/ Designers: Maform Design Studio: FEJÉR Tamás, KOVÁCS Apor, KOVÁCS Róbert, MOLNÁR L. Péter
  • Megrendelő / Gyártó / Client / Manufacturer: Diatron Medicinai Instrumentumok Zrt. / Diatron Medicinal Instruments Plc

A bírálóbizottság véleménye:

A Diatron Aquila vérvizsgáló berendezés a klasszikus formatervezői gondolkodásmód kiváló példája: a technológia, a belső konstrukció, a külső megjelenés és a kezelőfelületek jól átgondolt, szerves egységet alkotnak. A készülék olyan vérvizsgálati eljáráson alapul, mely egyszerűsége révén lehetővé teszi, hogy ne csak laborokban legyen használható. Az eljárás köré átgondolt műszaki konstrukció épül, mely teljes mértékben figyelembe veszi a könnyű kezelhetőséget és karbantartást. A készülék formája is ezt az átgondoltságot sugallja. Egyszerre letisztult, időtálló, az orvosi környezetbe illeszkedő, professzionális eszközhöz illő és mindezek mellett friss, barátságos. A készülék figyelemre méltó erénye felhasználóbarát volta, mely minden ponton tetten érhető, de a leglátványosabb pontja az igényes, korszerű kezelőfelület.

Jury statement:

The Diatron Aquila hematology analyser is an excellent example of classical design thinking: the technology, the internal construction, the external appearance and the handling surfaces are combined into a well-thought-through, integral unit. The device is based on a simple hematology testing process thus it can be used outside laboratories too. The technical construction design is adapted well to the testing and fully satisfies the requirements of easy use and maintenance. The form of the device also confirms a mature concept: it is simple and lasting, it fits in with medical environments and is suggestive of a professional device, while being fresh and friendly. A remarkable strength of the device is its user-friendliness, which is an overall characteristic of the project but this is manifest the most spectacularly in the high-standard, state-of-the-art user interface.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr6011844079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása