Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Mozdulatba zárt uszadékfaállatok

Mozdulatba zárt uszadékfaállatok

2016. április 25. - Darqo

james_doran-webb01.jpg

James Doran-Webb brit szobrász a környezetvédelem irányába tanúsított példaértékű elkötelezettséggel éli az életét és készíti lenyűgöző aprólékossággal kidolgozott alkotásait. A mozdulatba fagyasztott állatok, fantázialények mindegyike uszadékából készül, de nem csak ez az egyedüli érdekes és értékes momentum a művész életében.

A tehetséges szobrász meglehetősen inspiráló környezetbe született, hiszen szülei régiségkereskedőként, restaurátorként keresték a kenyérre valót, ráadásul sokat utaztak, sok városban éltek. Egészen korán hozzászokott a tárgyak tiszteletéhez, a régi értékes darabok aprólékos helyreállításának jelentőségéhez és az értékmegőrzés fontosságához. A szülei mellett könnyen ráérzett az alkotás és az ezzel együtt járó önkifejezés örömére, gyerekkorától fogva készített apró szobrokat fából. Mire felnőtt korba lépett, nemcsak rutinos régiségkereskedőként, hanem asztalosként és szobrászként indulhatott el a saját útján.

Egy Fülöp-szigeteken tett hosszabb nyaralás alkalmával találkozott először az újrahasznosítás lehetőségével kecsegtető tökéletes alapanyagokra, és nem mellesleg olyannyira beleszeretett a helyszínbe, hogy végül a letelepedés mellett döntött. 1990-ben létrehozott egy kisebb design céget, amely helyben talált hozzávalókból, kagylóból és márványól kirakott képkeretek, papírmasé állatok és régi, bontott házakból származó keményfa bútorok európai és amerikai forgalmazásával kezdett foglalkozni. Az első uszadékfából készített bútorok és állatok 2000 környékén születtek, az elmúlt 15 évben pedig számtalan látványos alkotás látott napvilágot az összegyűjtött, újrahasznosított alapanyagból.

Az elmúlt évtizedekben széleskörű hely-és emberismeretet szerző művész elhatározta, hogy a maga módján próbál majd segíteni a szegényeket, így létrehozott egy hálózatot, amely uszadékfagyűjtésre inspirálja az embereket. A programban résztvevők pénzt kapnak a munkájukért, ő is folyamatos alapanyag utánpótlásban részesül, ráadásul minden kiló uszadékfa után egy növendékfát vásárol és ültet el. Meg kell felelnie az általa létrehozott programban foglaltaknak, miszerint az elkövetkező években 80 ezer fát ültetnek majd a Fülöp-szigeteki Cebu dombjain. Eddig már közel 8000 fával bővült a sziget flórája.

Ahogy a bevezetőben is említettem a művész hozzáállása példaértékű, számtalan olyan eleme van az életének, ami egyenként, önmagában is követésre érdemessé tenné az élethez való hozzáállását, így egyben pedig pláne ösztönző hatással van. Rám biztosan!

Hasonló uszadékfa-csodákról már írtunk korábban, ha érdekel, itt találod a többi témát.

james_doran-webb02.jpg

james_doran-webb03.jpg

james_doran-webb04.jpg

james_doran-webb05.jpg

james_doran-webb06.jpg

james_doran-webb07.jpg

james_doran-webb08.jpg

james_doran-webb09.jpg

james_doran-webb10.jpg

via: mymodernmet

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr658105106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása