Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Két hazai diák is bejutott a legjobb 35 közé az Electrolux Design Lab versenyen!

Két hazai diák is bejutott a legjobb 35 közé az Electrolux Design Lab versenyen!

2015. június 08. - Darqo

electrolux_design_lab_2015_03.jpg

Nagy az öröm, mert két hazai diák is az elődöntőben folytathatja az Electrolux Design Lab versenyt! A 13. alkalommal meghirdetett nemzetközi formatervezői pályázaton Lakatos Botond és a nálunk ösztöndíjas Tobias Tsamisis is bejutott a legjobb 35 közé. Ők kaptak esélyt arra, hogy megnyerjék a fődíjat, a 10.000 euró jutalmat és a hat hónapos fizetett gyakornoki állást az Electrolux egyik globális tervezőközpontjában.

Lakatos Botond, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatója textilápolás kategóriában, egy gyerekeknek kitalált folteltávolító ötletével versenyez. A Magic Wand segítségével a kicsik gyorsan, a szülők számára szinte észrevétlenül tüntethetnék el összemaszatolt ruhájukról a foltokat. Botond célja az volt, hogy egy olyan eszközt tervezzen, ami hagyja kibontakozni a gyerekek önállóságát, és egyúttal megkönnyíti a szülőknek az olyan hétköznapi teendőket, mint a mosás.

Lakatos Botonddal készített miniinterjúnkban egy kicsit bővebben is mesélt magáról és a koncepciójáról:

MC: Mondj magadról pár fontosnak tartott információt. Ki vagy, honnan jöttél, hová tartasz? Mi az eddigi legnagyobb szakmai büszkeséged?

LB: Nagy öröm számomra, hogy bejutottam a top száz versenyző közé, eddig ez az első sikerem ezen a területen, remélem, hogy afféle ugródeszkaként tud majd funkcionálni számomra. A nyáron szeretném kipróbálni magamat gyakornokként, hogy lássam testközelből a profik hogyan csinálják. Terveim között szerepel egy két külföldi út is, az inspirációból sosem elég... Szeretném megtalálni a kreatív tervezői területen belül azt a pozíciót ami a legjobban érdekel, most ez foglalkoztat a leginkább. A verseny szempontjából talán fontos lehet, hogy nagy családból jöttem, így könnyebben meríthettem inspirációt a körülöttem nap mint nap rohangáló gyermekekből.

MC: Minden apró részlet érdekes a koncepcióddal kapcsolatban. Mivel pályáztál az Electrolux Design Lab versenyre és mi a célod vele? Milyen probléma, kérdéskör foglalkoztatott a koncepció kidolgozásakor?

LB: A versenyre a textilápolás kategóriában neveztem egy különleges folt tisztítóval amelyet gyermekek is használhatnak. Egyelőre a top 35 a cél, hiszen a tárgy képességeiből csak egy ízelítőt láthatunk az első fordulóban, remélem, hogy továbbjutóként bemutathatom mire képes még ez a tárgy. A tervezéskor elsősorban a gyermekek önállósodása foglalkoztatott, és hogy ez hogyan segíthet a szülőknek a hétköznapokban. Hogyan tudja kivenni a részét a gyermek az otthoni teendőkből úgy hogy szinte észre sem veszi.

lakatos_botond01.jpg

lakatos_botond03.jpg

Az elődöntősök között Tobias Tsamisis sikerének is örülhetünk, aki Future Classroom című tervével a MOME ösztöndíjas hallgatójaként indult a versenyen. Tobias felvetése szerint nem jó, hogy miközben már robotokat tervezünk, elfelejtkezünk arról, hogy egészséges táplálkozásra szoktassuk gyermekeinket. Éppen ezért ő általános iskolai osztálytermekbe tervezett interaktív főzőpultot, amivel helyes táplálkozásra és önállóságra tanítaná a jövő diákjait.

Tobias Tsamisisnak is feltettük a kérdéseket vele és a tervével kapcsolatban a miniinterjúnkban:

MC: Mondj magadról pár fontosnak tartott információt. Ki vagy, honnan jöttél, hová tartasz? Mi az eddigi legnagyobb szakmai büszkeséged?

TT: A Darmstadt-i egyetemen terméktervezés szakon tanulok. Azért döntöttem úgy, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen töltök egy fél évet, mert nagyon tetszett, hogy a diákok a projektekben döntő részt nagyvállatokkal működnek együtt. Igen hasznos és érdekes olyan projekten dolgozni, ami a jövőben valóban megvalósulhat. Emellett pedig Budapest lenyűgöző város, tele kedves és őrült emberekkel. Nagyon élveztem az itt töltött időt.

MC: Minden apró részlet érdekes a koncepcióddal kapcsolatban. Mivel pályáztál az Electrolux Design Lab versenyre és mi a célod vele? Milyen probléma, kérdéskör foglalkoztatott a koncepció kidolgozásakor?

TT: Kihívást jelentő feladat volt rájönni, hogyan lehet egy akvapónia rendszert egy osztályterembe integrálni. A leglényegesebb az volt, hogyan tehető ez érdekessé a gyerekek számára. Végül az segített, hogy visszagondoltam az iskolás éveimre, és eszembe jutott mennyire szerettem gyűjteni és cserélni dolgokat. Ezért a gyerekek jutalmat kapnak a konyha használatáért, ami gyűjthetnek és cserélgethetnek egymás közt. Így együtt tanulnak és fejlődnek.

tobiastsamisis01.jpg

tobiastsamisis02.jpg

A versenyzők most az Electrolux szakértőitől kapott instrukciók alapján továbbfejlesztik pályaműveiket. A frissített pályamunkák alapján dől majd el, kik jutnak tovább a döntőbe. Az Electrolux szeptember 15-én jelenti be, hogy ki azt a 6 pályázó, akik a végső megmérettetésen élőben is prezentálhatják pályamunkájukat a nemzetközi zsűri előtt.

A 13. Electrolux Design Lab versenyt „Egészséges, Boldog Gyerekek” témakörben hirdette meg a vállalat. A pályázatra hatvan országból 1500 fiatal formatervező és designnal is foglalkozó egyetemista nevezett gyerekeknek, családoknak szóló tervekkel. A pályázat nyertese 10 000 euró jutalmat és egy hat hónapos fizetett gyakornoki állást kap az Electrolux globális tervezőközpontjában. A 2. helyezett 6000, a 3. helyezett 4000, a közönségdíjas 2000 euróval járó elismerésben részesül.

A többi elődöntőbe jutott versenyzőről itt olvashattok, korábbi bejegyzéseinket a témában itt találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr597526910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása