Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

PET palackból nyomtatott ruha? - Kovács Apor ezzel az ötlettel döntős az  Electrolux Design Lab idei versenyén!

PET palackból nyomtatott ruha? - Kovács Apor ezzel az ötlettel döntős az Electrolux Design Lab idei versenyén!

2014. november 11. - Mocca

ElectroluxDesignLab_KovacsApor_PETE_design021.jpg
Használt PET palackokból nyomtathatnánk ruhát otthon, a saját ízlésünk, vagy a legújabb divat szerint, Kovács Apor ötlete alapján, aki öt másik versenyzővel együtt jutott be az Electrolux Design Lab verseny idei döntőjébe. A korábbiakról itt és itt írtunk. Az idén 12. alkalommal meghirdetett nemzetközi formatervezői pályázatra 1700 nevezés érkezett olyan ötletekkel, amelyek a jövő otthonait egészségesebbé, környezettudatosabbá tennék. A hat döntős versenyző közül november 12-én, a párizsi döntőn hirdet győztest az Electrolux zsűrije.

Hat tehetséges fiatal formatervező mutathatja be személyesen is koncepcióját az Electrolux zsűrije előtt a formatervezést tanuló egyetemistáknak és friss diplomásoknak hirdetett Electrolux Design Lab versenyen. A mexikói Leobardo Armenta villámgyors törülköző szárító, a török Fulden Dehneli lótuszvirágra emlékeztető légtisztító, a lengyel Michał Pośpiech toboz formájú, repülő légtisztító, a román Sorina Răsteanu íz-alkotó konyhai készülék, a kínai-brit Pang Wang pedig egy természet inspirálta, virtuális vadászeszköz tervével került be a nemzetközi pályázat legjobbjai közé.

„Az idei évben az egészséges otthonok megteremtése témakörben vártunk formatervezési ötleteket a fiatal designerektől. A beérkezett 1700 nevezés közül végül hat versenyző jutott be a döntőbe, akik, legyen szó akár az egészségesebb étkezésről vagy a fenntarthatóbb életmódról, igazán innovatív és eredeti ötletekkel válaszoltak arra a kérdésre, hogyan fogunk élni a jövőben” – mondta el a döntősök bejelentése kapcsán Lars Erikson, az Electrolux formatervezési igazgatója és a Design Lab verseny zsűrijének elnöke.

Electrolux_DesignLab_logo1.png

 A magyar Kovács Apor PETE néven egy PET palack újrahasznosító eszközt tervezett, amely az üres műanyag flakonokból a felhasználó által megadott fazonban, méretben és színben nyomtatna ruhákat. Ötletével így nem csak a környezetszennyezés problémájára ad választ Apor, de az emberek azon igényére is, hogy mindig divatosan, alkalomhoz illően öltözhessenek.

A PETE a 3D-s nyomtatók mintájára tervezett, háztartási műanyaghulladékból (PET-palackokból) ruhaneműt előállító rendszer.

A világon évente 7,5 millió tonnányi PET-hulladék keletkezik; egy személy évente átlagosan 150 palackot használ el. Miért ne hasznosíthatnánk újra mi magunk a kidobott palackokat? Apor számításai szerint 8 PET-palackból egy pólót, 27-ből pedig egy pulóvert lehet készíteni. A gépen a felhasználó magának állíthatja be a nyomtatni szánt ruhadarab színét, mintáját és méretét. A falra szerelhető eszköz megjelenése kimondottan univerzális, hogy bármilyen helyiségben otthonra találjon; külső borítását Apor Corianból tervezte meg.

Electrolux_DesignLab_Top6_PETE_01.jpg

ElectroluxDesignLab_KovacsApor_PETE_design05.jpg

ElectroluxDesignLab_KovacsApor_PETE_design041.jpg

ElectroluxDesignLab_KovacsApor_PETE_design021.jpg

pete2.png

pete1.png

pete3.png

 

Lars Erikson mellett a H&M kreatív tanácsadója, Margareta van den Bosch és a Svéd Ipari Formatervezési Alapítvány ügyvezető igazgatója, Robin Edman alkotja a 2014-es verseny zsűrijét. Ők hárman döntőnek arról, hogy a hat döntős versenyző közül ki nyeri meg a 12. Electrolux Design Lab versenyt, és vele együtt az 5000 euró összegű jutalmat és a hat hónapos fizetett gyakornoki állást az Electrolux globális tervezőközpontjában. A második díjazott 3000, a harmadik helyezett 2000 euró összegű jutalmat vehet át. Az Electrolux Design Lab verseny közönségdíjasa idén az elődöntős versenyzők közül kerül. A közönség október 15-éig szavazhatott a neki legjobban tetsző pályaműre. A legtöbb szavazatot kapott közönségdíjas, akinek kilétét szintén a november 12-ei párizsi döntőn fedi fel a zsűri, 1000 euró összegű jutalomban részesül.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr966887323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása