Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Mosoly Otthon Alapítvány - Művészettel az autisták megsegítéséért

Mosoly Otthon Alapítvány - Művészettel az autisták megsegítéséért

2014. október 14. - Mocca

IMG_4765.png

A Mosoly Otthon Alapítvány missziója a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeinek javítása. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek eladásából befolyó összeggel támogat 11 autistákat ellátó lakóotthont. Mindezek mellett az országban 6 különböző helyszínen biztosít közös módszertan alapján művészeti fejlesztő foglalkozásokat autizmussal élők számára. A foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art dizájn divatmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein.

Az Autistic Art az idei Design Héten

autistic art dizájn 2.JPG

Ma Magyarországon minimum 100.000 autista ember él!

A közeljövőben két rendezvényt is szervez a Mosoly Otthon Alapítvány: október 29. és november 28. között GyerekKORtárs címmel látható kiállítás a Virág Judit Galériában, melyen harmincegy hazai művész százhúsz gyerekkori rajza kerül bemutatásra. A kiállítás arra a kérdésre kíván választ adni, vajon tetten érhető-e a felnőtt művészek habitusa, karaktere, érdeklődése, mentalitása a gyerekkori rajzokon. A megnyitóra október 29-én 17 órakor kerül sor, ahova minden érdeklődőt vár az alapítvány.

Kivételes kezdeményezés – művészeti foglalkozások autistáknak

Az alapítvány 2010-ben indította rajzfoglalkozásait Tarr Hajnalka képzőművész vezetésével két miskolci lakóotthonban. A művészeti foglalkozások ma már 6 lakóotthonban folynak és az alapítvány immár közel ötezer darabos autista rajzgyűjteménnyel rendelkezik. A művészeti program egyik eredménye, hogy felfedezett olyan autista alkotókat, akik bár önálló életvitelre nem képesek, lakóotthonokban élnek, azonban rendkívüli vizuális kifejezőeszközökkel rendelkeznek. A művészeti foglalkozások során elkészült rajzok egy részéből az alapítvány kiállításokat szervez, a legizgalmasabb műveket aukcióra bocsátja, az ebből befolyt összegből pedig a lakóotthonokat támogatja. A kiemelkedő grafikákat az alapítvány márkája, az Autistic Art termékein használják fel mintaként.

Sál logóval.jpg

A Mosoly Otthon Művészeti Program a foglalkozások művészeti, terápiás és pénzügyi céljai mellett kiemelten fontosnak tartja a társadalomformáló hatást is. A művészeti program a rajzokon keresztül segít megismerni az autizmussal élők nehezen megközelíthető, különleges, izgalmas világát. Az alkotók képességeit hangsúlyozza és nem a nehézségeket emeli ki. Lehetőséget ad a társadalmi felelősségvállalásra, hiszen amellett, hogy egyedülálló, kiváló minőségű és esztétikus műveket, tárgyakat kínál, az eladásból befolyó összeggel egy igazán jó ügyet szolgál.

A másik nagyszabású rendezvény a november 13-án megrendezésre kerülő Mosoly Otthon Alapítvány Est, az alapítvány év végi hagyományos jótékonysági aukciója, amelyet az autista otthonok javára szervez. Az idei rendezvény különlegessége, hogy a támogatói aukció mellett az Autistic Art textil termékeket divatshow keretében mutatják be. A hernyóselyem sálak hat új mintával debütálnak, továbbá kötött pulóverek és selyem felsők és ruhák is felvonulnak majd. Az alapítvány eddigi jótékonysági estjeinek eredményeként 90 millió forint támogatás gyűlt össze az elmúlt hat évben az autista lakóotthonok javára.

BihariL3.jpg

IMG_4713.png

RétiKr3.jpg

IMG_4734.png

IMG_4752.png

Az alapítvány munkája rendkívül fontos az otthonokban élők számára; a civil fenntartású lakóotthonok komoly anyagi problémával küzdenek, fennmaradásuk veszélybe került, hiszen a kapott állami normatíva mértéke folyamatosan csökken. A lakóotthonokban megközelítőleg kétszáz autizmussal élő felnőttet látnak el, sorsuk és életminőségük javításában főszerepet játszik a Mosoly Otthon Alapítvány és annak támogatói.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr266790393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása