Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Emberszabású kukák São Paulóban - Mentalgassi x Mundano // Pimp My Carroça

Emberszabású kukák São Paulóban - Mentalgassi x Mundano // Pimp My Carroça

2014. július 22. - Mocca

1.jpeg

A szemétprobléma megoldása mindenhol kulcskérdés. Egy akkora metropoliszban, mint São Paulo meg már-már a túlélés kvázi egyetlen feltétele. A 20 milliós dél-amerikai város élhetőségének egyik legnagyobb ellensége évtizedek óta a populáció által megtermelt irdatlan mennyiségű hulladék. A kezelhetetlen mértékű kommunális és ipari dzsuva újrahasznosítása ezért létkérdés.

Ahogy más nagyvárosban, úgy itt is megszokott látvány, az utcakép szerves része az a kb. 20 ezer, a kis taligát [carroca] maga után húzó megélhetési „szemetes”, akik a hulladékgazdálkodásba itt is remekül integrálták magukat, és akiknek áldásos kulimunkája nélkül valószínű rég beállt volna a város.

São Paulóban 18 ezer tonna szemét keletkezik naponta. Ez évente 6 és fél millió tonnát jelent (ez valamivel több, mint a gízai nagy piramis tömege), aminek csak 1,2 százalékát hasznosítják újra. 

Az ismert brazil street art művész, Thiago Mundano évek óta elkötelezetten támogatja [orvosi ellátás megszervezése, szociális segélyek] ezeket a társadalom legalsó szegmenséből érkező, a város fenntarthatóságához kemény munkájukkal hozzájáruló embereket. A Pimp My Carroça projekt célja – melyben a német Mentalgassi trió az aktuális kollaboráns – egyrészt, hogy az utcai művészet és a humor egyfajta elegyeként környezettudatosságra neveljen, nem titkoltan azonban az, hogy rávilágítson, itt közel sem elszigetelt, lokális problémával állnak szemben. A megoldásban a döntéshozóknak országos szinten kellene gondolkodnia.

4.jpeg

2.jpeg

3.jpeg

5.jpeg

1.jpeg

via: citylab

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr906534439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása