Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Kay Bojesen, a legnagyobb fajátékos...

Kay Bojesen, a legnagyobb fajátékos...

2012. szeptember 03. - Mocca

Kay_Bojesen_Monkey res.jpg

Ha feldobom: dán formatervezés, ezen belül, picit nehezítve a kérdést, mondjuk játék-dizájn, a megkérdezettek nagyjából gondolkodás nélkül vágnák rá a helyes választ: Lego! Ám élek a gyanúperrel - remélem tévesen -, ha mondanék egy nevet, Kay Bojesen [1886-1958], sokan zavarba jönnének. Pedig...

 

...ez a tetőtől talpig hatalmas szívből álló ember a 21. századi dán, illetve nemzetközi alkalmazott művészet és dizájn egyik meghatározó jelensége volt. Ugyan 1910-ben Georg Jensen szárnyai alatt még az ötvösmesterség rejtelmeivel ismerkedett, később az 1930-as években figyelme - a down to earth jegyében - egyre inkább a fa felé irányult, mely élete hátralévő részében komoly szenvedéllyé alakult.

 

1932-ben a nagyközönség számára megnyitotta műhelyét, melyből két évvel később került ki első fakaraktere a "Kutya". Ezeket idővel aztán követték sorban a többiek is, a "Hintaló", a "Királyi Testőr", majd 1951-ben megszületett máig leghíresebb alkotása, a "Majom", mely akkora sikert ért el, hogy a londoni Victoria & Albert Museum-ban is kiállították.

 

Bojesen az egyszerűség, természetesség megszállott híveként egész életében vallotta: a funkció az egy dolog, a szeretet, a képzelet és az intelligencia...az meg egy másik...

 

Story Kaj.jpg

kkk

Singvoegel-Gruppe- res.jpg

il_fullxfull.106523047.jpg

 

Bojesen-Wooden Rabbit.jpg

Bojesen-Wooden Dog.jpg

Bojesen-Wooden Bear.jpg

Bojesen-Wooden Rhino.jpg

Bojesen-Wooden Elephant.jpg

Kay_Bojesen_Monkey res.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr664749457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása