Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Iparművészet, amiben soha nem fogsz csalódni! - The Rag and Bone Man

Iparművészet, amiben soha nem fogsz csalódni! - The Rag and Bone Man

2012. augusztus 15. - Mocca

rag and bone res.jpg

Milyen a stílusod, kísérletező vagy inkább konzervatív? Igazi lázadó vagy, aki mindig tele van energiával? Vagy inkább azok közé tartozol, akik egy életre elkötelezték magukat a konvencióikkal? Amennyiben ez utóbbi van - persze ez sem baj - lehet, értetetlenül fogsz állni e poszt utolsó sorában olvasott vélemény előtt...

 

A történet a 16. századi Londonban kezdődött. A város akkori vezetői meglehetősen ferde szemmel nézték a hátukon batyukkal a macskaköves sikátorokat járó „gyűjtögető, guberáló, ószeres” [saját szabad fordítás, pipa a mellé, amelyik bejön] embereket, akikre ebben az időben ragadt rá a „rag and bone man” elnevezés. Még ebben az évszázadban, 1588-ban, I. Erzsébet gondolt egyet és váratlanul kegyelmébe fogadta, majd előjogokkal [nem büntetés, saját üzlet nyitása, adókedvezmény stb.] ruházta fel ezeket, az addig a hierarchia legalján tengődő embereket.

 

Kicsit ugorva az időben, a 19. század közepén a „guberálók” sorsa - ritka kivételektől eltekintve - mit sem változott. Többségük továbbra is nyomorúságos körülmények között, napról napra élte a társadalom árnyékos oldalán az életét.

 

A sztori folytatódik persze napjainkban is, ám itt és most már igazi 21. századi sikertörténetről van szó! Kelet-Londonban járunk, ahol múlt időket idéző műhelyében, egy tetetőtől talpig szétvarrt, amúgy szemmel láthatólag kifogástalan neveltetésben részesített mai "rag and bone man" kalapál. Mégpedig többségében egyedi megrendelésre - szüreti motorkerékpárok, traktorok, rozsdás bicikli maradványokból, valamint fa és fémhulladékból - art deco-steampunk-indusztriál [ez is szabadon választott] stílusban megépített tárgyakat. Az eredmény az alábbi fotókon látható.

 

Úgy gondolom: ez a fajta  "iparművészet" az, amiben soha nem lehet csalódni, sőt szenvedélyesen lehet rajongani érte...!

 

randb.jpg

DSC04707.JPG

 

IMG_0910.jpg

 

IMG_0932.jpg

 

DSC04309.JPG

 

 

 

 

 

IMG_4678.jpg

 

IMG_4685.jpg

 

IMG_2282.jpg

 

IMG_2260.jpg

 

IMG_2271 Low res.jpg

 

rag and bone res. 01.jpg

 

IMG_0949.jpg

 

rag-and-bone-man.jpg

via: theragandboneman.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1004711438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása