Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Magyar munka a 80 legjobb pályamű között az Electrolux formatervezési versenyén!

Magyar munka a 80 legjobb pályamű között az Electrolux formatervezési versenyén!

2012. augusztus 08. - Mocca

Veled is megtörtént már, hogy a szakácskönyv ínycsiklandóan tökéletes fogásait megpróbáltad elkészíteni otthonodban, hogy megkoronázz egy ünnepi pillanatot? Azt is átélted már, hogy a végeredmény még véletlenül sem hasonlított a fotón látottakra, a fogás íze pedig távol állt az elképzelttől? Ezen bakik és tévedések elkerülésére fogant meg a ChefPad ötlete, ami a jövőben akár életre is kelhet...

 

Az idén 10. születésnapját ünneplő Electrolux Design Lab versenyre több mint 1 200 pályázatot nyújtottak be a formatervező hallgatók és a friss diplomások. A zsűri az előválogatás során 80 pályaművet választott ki, amelyek versenybe szállhatnak a Design Lab 2012 döntőjének helyezéseiért. A kiemelt koncepciók között van Szabó-Demény Ádám munkája, a ChefPad is.

 

 

A Design Lab témája 2012-ben az ÉLMÉNY. Az Electrolux olyan készülékterveket várt a pályázóktól, melyek minden tekintetben maximális élményt kínálnak a fogyasztóknak. A versenykiírásban arra buzdították a formatervező hallgatókat és a pályakezdőket, hogy a professzionális élmények alkotóinak (szakácsok, építészek, belsőépítészek, hoteltervezők, stb.) munkájából merítsenek ihletet a minden érzéket lebilincselő háztartási készülékek tervezéséhez. A zsűri az értékelésnél külön figyelmet fordít majd a koncepció esztétikus megjelenésére, valamint a textúrák és felületek használatának módjára

 

 

Szabó-Demény Ádám (Miskolci Egyetem) munkája, a ChefPad, az idei pályázatra beérkezett több mint 1200 pályamű közül került be a legjobbak közé. A 80 jelölt mindegyike olyan elképzelést dolgozott ki, amely szemlélteti az innováció, a formatervezés és a több érzékre ható megközelítés jegyeit. Erről a listáról 30 jelölt juthat az elődöntőbe, és közülük kerül ki az a 10 versenyző, akik 2012. október 25-én az olaszországi Milánóban bemutathatják elképzeléseiket a döntőben. A Design Lab 2012 első díja 5 000 euró és egy hat hónapos, fizetett gyakornoki állás az Electrolux valamelyik globális terméktervező központjában. A második díj 3 000, a harmadik pedig 2 000 euró.

 


 

Mi magyarok hagyományosan jól szerepelünk. 2003 óta diákok százai vesznek részt minden évben az Electrolux Design Lab versenyén, és évről évre találkozhatunk eredményesen szereplő magyar hallgatókkal. Az első versenyen a 4 díjazott között volt két magyar diák, Cosovan Tamás (MOME) és Hosszú Gergely (MOME). 2007-ben Szabó Levente (MOME), E-wash elnevezésű kompakt mosógépével – mely mosószer helyett mosódióval tisztítja a ruhákat – csúcsra érve az első helyen végzett...

 

- klikk a fotóra -

e wash.jpg

 

...míg a rá következő évben, 2008-ban a 9 döntős pályaműből kettő magyar diák: Püspöki Apor (MOME), valamint Sáfrány Attila (MOME) munkája volt, és ez a sikerszéria idén is folytatódhat, hiszen a Design Lab napokban nyilvánosságra hozott TOP 25 elődöntős koncepciója közé ismét beválogattak egy hazai versenyzőt, a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatója, Miklósi Ádám személyében.

 

miklósio ádám 01.png

 

 

A ChefPad-ről

 

A ChefPad egy érintőképernyős táblagép és egy dokkoló egység egyedi kombinációja. A készülék egy olyan interaktív szakácskönyv, amely amellett, hogy recepteket tartalmaz, a főzés folyamatában is segítséget nyújt. A készülékben tárolt receptek között az elkészítés nehézségi foka, a főzéshez szükséges idő, és a rendelkezésre álló alapanyagok alapján is lehet keresni. A recept kiválasztása után, a tabletet csatlakoztatni kell a dokkolóhoz, amelynek beépített illat generátora a recept alapján előállítja, és a levegőbe fújja a kiválasztott étel illatát, az íz adagoló pedig egy kis ízesített ostyát készít. Így megkóstolhatjuk és megszagolhatjuk a kiválasztott ételt, mielőtt azt valójában megfőznénk, s eldönthetjük, hogy ízlik-e vagy sem.

 

 

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk elkészíteni az ételt, akkor a ChefPad-en, egy videó segítségével, lépésről lépésre végigkövethetjük a főzés folyamatát. A videót bármikor megállíthatjuk, de ugorhatunk is az egyes fázisokat bemutató jelenetek között. Hogy az érintőképernyő főzés közben is tiszta maradjon, a beépített mikrofonnak, illetve mozgásérzékelő szenzornak köszönhetően hanggal és mozgással is adhatunk utasításokat a készüléknek. Mivel a ChefPad alapja egy hagyományos táblagép, alkalmazásokat, például szakácskönyv író applikációt is tölthetünk rá, melyeket akár barátainkkal is megoszthatunk. Telepíthetünk rá főzéssel kapcsolatos játékokat, melyeket a gyerekek is használhatnak, de meg is rendelhetjük a recepthez szükséges alapanyagokat az internetről.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr804701882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása