Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Treehouse gólyalábakon, az akarattyai fenyvesekben - Munkacsoport.Net

Treehouse gólyalábakon, az akarattyai fenyvesekben - Munkacsoport.Net

2012. július 25. - Mocca

A gólyalábakon álló épület megtévesztésig olyan, mintha egy esőerdőben állna, valahol Indonéziában. Az Egyenlítő két oldalán elhelyezkedő, a trópusi éghajlat szeszélyeinek jócskán kitett délkelet-ázsiai országban, az özönvízszerű égi áldást menetrend szerint követő árvizek kivédésére az ott élő népek évezredek óta így építkeznek. A látszat azonban csal, és nem, nem kell tartani a dzsungelből lesből támadó jávai tigrisektől sem, legfeljebb egy malacait féltő vaddisznómama kergetheti meg az embert.

 

A Balaton észak-keleti csücskében, a kenesei magaspart fenyveseiben járunk. Ott fedeztük fel ezt a szempillarebegtetősen klassz nyári lakot, mely a Munkacsoport.Net két építésze, Fortvingler Éva és Bulcsú Tamás munkájának eredménye.

 

Nyári lak projekt

 


- Balatonakarattya, Hosszúmező u.24. [Balatonkenese] Családi nyaraló, lakóépület 

- építészet: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva koncepció: 2006 október-2007 december

- eng.terv: 2007 január-április

- kiviteli:2007 május-2008 augusztus

- építkezés vége: 2008 augusztus

- 60+60m2 statika: Kilián Anikó

- gépészet: Goda Róbert

- elektromos: Zay Zoltán


 

fotók: Bujnovszky Tamás és Brezina Zoltán

 

 

 

Leírás:

 

Az épület földszint-emelet szint kialakítású. Alaprajzi szerkezete olyan, hogy a megérkezés szintje a szuterén [földszint], ami a közösségi térnek felel meg , innen a hálószobák szintje – emelet – lépcsőn keresztül érhető el.

 

Az épület, illetve a kert formálása a kettő közti szoros kapcsolatból adódik. Célunk volt, hogy a kerttervezőkkel végig együttműködve, közösen alakítsunk ki egy kompakt koncepciót a tömeg és táj szerves kapcsolatára, a külső-belsö tér határainak elmosására. Az épület így sokfelé nyitott a kertre, átjárható.

 

A tömeg magja a kéménytest, amelynek szimbolikus közösségformáló ereje a kertben és az épületen belül is egyaránt működik, kifelé kerti sütő, befelé kandalló.

 

A panoráma, mint telepítési tényező, fontos szerepet játszott a ház formálásában. A szobák a panoráma felé nyitottak, a vendégek tere különösen izgalmas pozícióba került. Nyitásuknak iránya egyrészt a tó felé fordul, másrészt a közeli szántóföldes domboldal irányába. A fenyvesen átszűrődő archetipikus, rurális táj fontos eleme volt a koncepció kialakításának.

 

A terep erős lejtése okozta az épület kert felőli részének lábakra emelését. A kerti eszközök tárolását a földszinti külön bejáratú tárolóhelyiségben oldottuk meg. A pergolás gépkocsibeálló mellett kapott helyet a kerítéssel egybeépített kukatároló.

 

Az épület teteje zöldtetős. A zöldtetö biztosítja az épület tájba illesztését, a jobb klimatikus viszonyokat, valamint a szomszédok kilátása is kedvezőbb. A zöldtetö extenzív kialakítása nem igényel felhasználói beavatkozást, a rétegezően elhelyeztetett dörken tálca és liapor biztosítja a vékony humuszréteg viszonylag nagy víztároló képességét. A területre jellemző füves, mohás vegetációnak megfelel e kialakítás.

 

Az épület alakja “természeti” formájával illeszkedik a domboldalba, homlokzati nyílásainak kialakítása viszont egyszerű, rendezett, nagy, homogén üvegfelületekkel a kert felé fordul. Földszint: Itt találhatóak a lakás közösségi terei, a konyha, intenzív kertkapcsolattal, pakoló (mosókonyha-kazán helyiség), fürdőszoba - zuhanyzási lehetőség a vendégek számára, és tároló helyiségek.

 

Emelet: Erre a szintre terveztük a hálószobákat. Egy szoba a gyerekek részére közvetlen kapcsolattal az előkertre, egy szülői hálószoba zöldtetös burkolt terasszal, balatoni panorámával. Két helyiségre választható, szeparálható vendégtér.

 

A telken két szgk. tárolása, parkolása megoldott. A kerítéssel egybeépített kukatároló mellett lévő parkolóhely pergolával védi a parkoló autót, a heves, szeles viharoktól, míg a másik gépkocsi tárolása műanyag gyeprácsos területen lehetséges.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr274677396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása