Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A selymes - Müller Rita

A selymes - Müller Rita

2011. december 16. - Mocca

0000.png

Sokat gondolkoztam, vajon milyen frappáns felvezetőt lehetne írni a mai témához. Hogyan tudnék egy olyan művészről, illetve nem mindennapi mesterségéről okosságokat mondani, akit személyesen még nem volt szerencsém megismerni, ráadásul, amivel foglalkozik, az számomra mindig is a misztikus tartomány része volt. Többek közt azért, mert egy párját ritkító biológiai folyamat nélkül e szakma valójában nem is létezhetne. Aztán néhány ide kapcsolódó cikk elolvasása után bevillant a mindenki által ismert klasszikus mese a rút kiskacsáról, és a párhuzam azonnal összeállt...

 

...mert egy másik, sokkal régebbi mese szintén egy csúnyácska élőlényről, a selyemhernyóról és az ő mirigyváladékáról szól. Ebből keletkezett ugyanis az a rendkívül finom, fényes anyag, a selyemszál, melynek szövésre való alkalmasságát a kínaiak már időszámításunk előtt 3000 évvel felismerték. Majd rájöttek arra is, hogy a szálnak a keresztmetszete egy lekerekített sarkú háromszögre hasonlít, aminek következtében a szál szinte lapos oldalai sok fényt vernek vissza, és ez adja azt az utánozhatatlan selyemfényt...

A mi mai mesénk pedig egy fiatal hazai selymesről, Müller Ritáról szól, aki így ír magáról:

 

30-as éveim közepén járok, és selymeket festek. Az Iparművészetin végeztem anyagtervező (gobelin, szövött anyag) szakon, ami meghatározó hátteret és bizonyos fokú rutint adott ahhoz, hogy a selyemfestés világába belemerüljek és otthonosan mozogjak.

 

A textiltervezés mellett mindig is érdekelt a belső terek alakítása, otthonossá, bensőségessé tétele, így jutottam el a tértextilekig.

Fontosnak tartom, hogy otthonaink, közösségi tereink úgy legyenek kialakítva,

hogy a mai felgyorsult, vibráló világban lehetőséget nyújtsanak egy kis lassításra, szemlélődésre, tartalmas pihenésre, megújulásra.

 

A természeti formák arra ösztönzik az embert, hogy rácsodálkozzon, megfigyeljen, szemlélődjön, ezáltal lelassítson és magára is könnyebben figyeljen, legalább is ez az én személyes tapasztalatom. Ebből adódóan ösztönösen a természeti formák nyújtják számomra a legtöbb inspirációt, végtelen lehetőséget adva a kezembe. A növényvilág kiemelt szerepet kap selymeimen, mivel a folyamatos változás, átalakulás, fejlődés kifejezéséhez segítenek hozzá.

 

A tértextileket gyakran párnákkal, ágyterítőkkel egészítem ki, emellett kendőket és egyre gyakrabban képeket is festek hernyóselyemre.

 

Egy biztos: nem megdöbbenteni akarom az embereket, sokkal inkább rávenni őket, hogy álljanak meg egy percre és csodálkozzanak rá a világ szépségeire.

 


Ha te is hasonlóan tehetséges magyar művész vagy, olvasd el a felhívásunkat és jelentkezz nálunk!


 

13.jpg

04.jpg

07.jpg

09.jpg

00.jpg

SAS8075.JPG

SAS6065.JPG

napraforgo.jpg

SAS1127.JPG

zoldlevelek.jpg

SAS6781.JPG

csiga.jpg

DSC0110_1.JPG

levelek_1.jpg

DSC0405_1.JPG

DSC0139_1.JPG

bambusz_1.jpg

liliom_1.jpg

SAS6775.JPG

DSC0500_1.JPG

ginkouromi_1.jpg

lotusz_1.jpg

05.jpg

08.jpg

06.jpg

11.jpg

1DSC9825.JPG

12.jpg15.jpg

14.jpg

02.jpg

10.jpg

alma.jpg

 

 

Müller Rita

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr853467036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása