Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Amerikai polgárháború 3D-ben

Amerikai polgárháború 3D-ben

2011. április 15. - Darqo

Bár úgy tűnhet, hogy a 3D-technika valami újdonság, ez nem feltétlenül igaz. A 3D-s vagy sztereó fotózást az angol Charles Wheatstone találta fel 1838-ban, Amerikában az 1861-ben kezdődő polgárháború idején vált igazán népszerűvé. A polgárháború 150 éves emlékére az amerikai Kongresszusi Könyvtár közzétett (és folyamatosan közzétesz) olyan képet, amelyek térhatású technikával készültek ebben az időszakban.

A manapság népszerű változatokhoz képest a sztereogram eredetileg olyan kép-párt jelentett, amelyet sztereoszkóp segítségével lehetett megfelelő módon vagy kancsalítva, vagy speciális szemüveggel megnézni. Jelenleg mintegy 350 darab polgárháborúval kapcsolatos sztereogram került fel honlapjukra, melyek közül párat anaglif képpé (olyan vörös/ciánkék színezésű képpé, amelyet a ma elterjedt 3D-s szemüvegekkel láthatunk térbeli fényképként) alakították át, de ígéretük szerint minden héten bővül majd a gyűjtemény egészen addig, amíg az online könyvtár teljes nem lesz. Ha naprakészek akartok lenni, érdemes gyakran ellátogatni az erre létrehozott Flickr galériába.

via: amusingplanet, Library of Congress blog

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr752826653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása