Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Színesedjünk végre itthon is - Let's Colour Magyarország!

Színesedjünk végre itthon is - Let's Colour Magyarország!

2011. április 09. - Mocca

Szóval, ezek azok a pillanatok, amikor úgy érezzük, mégis van értelme a sokszor fájdalmasan hiábavalónak tűnő és éjszakákba nyúló fárasztó gép előtti görcsölésnek. Ezek azok a pillanatok, melyekre oly kiéhezve várunk már – másokkal együtt mi is –, és közel egy évvel ezelőtti posztjában a Dulux zseniális Let’s Colour világméretű gerillakampányáról írva várt Darqo is, amikor lelkes keserűséggel vegyes reménnyel így fejezte be akkori bejegyzését:

A cég világméretű projektjébe esetleg bekerülhetnénk mi is…A nemzeti együttműködés keretén belül ilyet is csinálhatnánk, mi, egyszerű, halandó polgárok! Már csak a hazai forgalmazót kellene rávenni a szponzorálásra. Én biztos, hogy szívesen pingálnám a retkes házfalakat. Váááá…

Most, Darqo után szabadon én is azt mondom: Váááá! Az ujjongás apropója pedig „kopipásztolva” egy tegnap érkezett email-ből:

Sziasztok, foglalkoztatok vele, most itt van .hu-ban. Csatoltam egy közleményt, van egy www.letscolour.hu is.

Köszi hogy elolvastátok, köszi ha lehozzátok

A legnagyobb örömmel, íme:


 

A „Let’s Colour” Magyarországon!

Miből fessük ki az iskolát? Hogyan tehetnénk újra színessé a falu főutcáját?

2011. március 21., Budapest – Megalakult a Let’s Colour Egyesület. Az egyesület most Magyaroszágon indítja be India, Nagy-Britannia, Brazília és Franciaország után a Let’s Colour projektet, amely arra inspirálja az embereket, hogy közösségi tereik elszürkült falainak adjanak újra életet azzal, hogy befestik őket. A Let’s Colour Egyesület pályázaton keresi azokat a közösségeket, akikkel közösen életteli színekkel töltheti meg a környezetüket.

A Let’s Colour Egyesület azért alakult, hogy emlékeztesse az embereket a színeknek az életünkben betöltött fontos szerepére. Egy jól megválasztott szín nem egyszerűen szép, hanem hangulatot teremt: nyugalmat, vitalitást vagy éppen izgalmat sugároz. Az egyesület küldetése épp ezért az, hogy az embereknek a színek használatával segítsen felfedezni az otthonukban és a közösségi tereikben rejlő potenciált.

A Let’s Colour projekt ezt a misszióját a világ számos pontján teljesítette már – a festés egyszerű aktusával, a közösségek összefogásával a régit újjá, az elfeledettet színessé varázsolta. A már megvalósult és – a magyarországi pályázaton indulók számára inspirációként ajánlott – kiemelkedő projektek közé tartozik az indiai Radzsasztán helyi hagyományokat alapul vevő közösségi kifestése, amely színorgiát teremtett a szürke városból. Egy másik emlékezetes projekt Rio de Janeiro egyik negyedének az újrafestése volt, amelynek eredményeképpen a városrész ma trópusi színekben pompázik.

Oláh Károly, a Let’s Colour Egyesület elnöke így fogalmazta meg ars poeticájukat: „Színeket és közösségeket teremtünk, ez a küldetésünk. Hiszünk abban, hogy egy-egy tér színesre festésével igenis meg lehet változtatni a hétköznapokat is, s így a szó szoros értelmében felválthatja a szürkeséget az izgalom, az életteliség.”

Nagy Gergely, a Let’s Colour Egyesület alelnöke és szóvivője elmondta: „Alig várjuk a pályázatokat. Mióta tudjuk, hogy Magyarország egy-egy szürke pontját is színesre varázsolhatjuk, egyfolytában azon gondolkodunk, vajon melyik főutcát, melyik hosszú falszakaszt, melyik ikonikusan lepukkant épületet festhetjük ki. Mivel ez egy vizuális projekt, javasoljuk a pályázóknak, hogy képanyaggal nyújtsák be pályázataikat – még akkor is, ha ezek amatőr módon készített anyagok.”

A pályázati kiírás

A pályázatról röviden

A pályázat keretében a megvalósuló projekt/projektek teljes eszközigényét (festékek, ecsetek, állványok) és a színdesignereket az egyesület és az Akzo Nobel Coatings Zrt. (Dulux), a javasolt helyszíneket, ötleteket, falakat és a közösségi munkát a pályázók biztosítják. A pályázat lényegében egy internetes verseny, amelynek során a jelentkezők szimpátiaszavazatokat gyűjtenek az internetes közösség tagjaitól. A legtöbb szavazatot kapó pályázat kapja meg az egyesület támogatását, ugyanakkor az egyesület fenntartja a jogot, hogy több nyertest (legfeljebb 3-at) hirdessen ki.

Kik pályázhatnak?

A pályázatra alapvetően közösségek (pl. lakóközösségek, szomszédok, önkormányzatok, civil szervezetek, intézmények, társasházak) jelentkezését várják, de nem zárják ki a magánszemélyek jelentkezését sem, amennyiben rendelkeznek festeni való falakkal vagy kültéri felületekkel.

Mivel pályázhatnak?

Alapvetően olyan épületek vagy felületek kifestését támogatják, amelyek egy közösség életminőségére pozitív hatással lehetnek. Ezek lehetnek épületek (pl. óvoda, iskola, községháza, városháza, művelődési ház, de akár egy társasház vagy egy frekventált helyen álló bármilyen egyéb épület, vagy egy teljes utca összes épülete is), közterek, de támogatásra méltó lehet akár egy régi víztorony, vagy betonkerítés is. A lényeg a közösségi összefogás: hogy sok ember együtt cselekedjék egy közös cél érdekében. Ezért a pályázónak garanciát kell vállalnia, hogy sikeres pályázat esetén megvalósul ez az összefogás.

Hogyan pályázhatnak?

A pályázatot az egyesület honlapjára (www.letscolour.hu) kell feltölteni, a hozzá tartozó videó- és képanyaggal, illetve szöveges tartalommal együtt. Ezekben az anyagokban érdemes bemutatni, mi minden kerülne kifestésre, ha a pályázat nyer, de ugyanilyen fontos, hogy megjelenjen a közösség is, aki majd a közös munkát végzi, hiszen az ő életüket fogják megváltoztatni a színek.

Ezeknek a bemutatkozóknak – különösen a videóknak – a jelentőségét nem lehet eltúlozni, hiszen az internet számtalan felhasználója főként ezeken keresztül ismerkedik meg a projektekkel, és a szavazatát valószínűleg ezek alapján adja majd oda valakinek. Érdemes tehát olyan filmeket készíteni, amelyek az embereket valamilyen módon – humorral, őszinte érzelmekkel, meghökkentéssel vagy bármilyen más módon – megérintik, hiszen a szimpátiát az interneten főként így lehet megszerezni. Film készítése és feltöltése nem kötelező, de feltétlenül ajánlott.

Pályázati feltételek

  • a jelen kiírásnak megfelelő jelentkezés;
  • a pályázó garantálja, hogy a köztér (terek) vagy épület(ek) festése közösségi összefogásban fog megvalósulni;
  • a kifesteni kívánt falfelületeknek minden további kezelés, vakolás, vagy kőműves munka nélkül alkalmasaknak kell lenniük a festék felvitelére (ideális esetben csiszolt vagy glettelt falak, minimum kritériumként olyan vakolat, amely nem esik le a festés során);
  • a falfelületeknek pusztán emberi erő, valamint létra vagy hosszabbított festőhengernyél segítségével kifesthetőknek kell lenniük, tehát magasságuk (illetve alacsonyságuk) miatt nem igényelnek speciális felvonulást (amilyen pl. az állványzatépítés vagy ipari alpinisták közreműködése).

A pályázat lebonyolítási rendje, teendők

  1. A pályázók a www.letscolour.hu weboldalon 2011. május 15-ig tölthetik fel a pályázatukat, a hozzá tartozó. videó-, kép-, illetve szöveganyaggal. A pályázatokat folyamatosan közzéteszik a program Facebook oldalán is (www.facebook.com/letscolourHU).
  2. A pályázatok beérkezése után az egyesület előzetes műszaki szűrést végez: azon pályázati helyszínek, amelyek nem festhetők be különleges technika, illetve felületkezelés nélkül, innen nem jutnak tovább. Az egyesület továbbá ellenőrzi, hogy a beadott pályázat megfelel-e a pályázati kiírásban részletezett kritériumoknak.
  3. Az internetes közönség szavaz: a www.letscolour.hu weboldalon. Egy pályázatra egy IP-címről egy nap egy szavazatot lehet leadni, tehát hűséges rajongóknak érdemes nap mint nap visszatérni az oldalra és folyamatosan szavazni 2011. május 31-ig. A pályázóknak tehát az az érdekük, hogy a szavazás ideje alatt folyamatosan aktivizálják az embereket, hogy naponta egyszer minél többen szavazzanak az ő pályázatukra.
  4. A nyertesekkel egyeztetik a részleteket, hogy a legjobb kivitelezéssel valósítsák meg a projektet. Ezek után a nyertesek a Duluxtól kapott festékekkel és eszközökkel, a Dulux szakembereinek irányításával és segítségével kifestik a pályázatban szereplő közösségi teret, épületet, felületet. A legtöbb szavazatot nyerő három projekt 2011. augusztus 31-ig megvalósul, amelyről filmet is forgatunk. Az egyesület fenntartja magának a jogot, hogy több nyertest (legfeljebb 3-at) hirdessen ki, a legmagasabb szavazatszámot elért pályázatok sorrendjében.

Külföldi példák, inspiráció, háttér (angolul): http://www.letscolourproject.com/

További információk: Heiszler Ákos 06 30 747 05 77

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr922812300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása