Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Mi a közös Orsós Lali és egy portugál asztalos között? - A Vespa

Mi a közös Orsós Lali és egy portugál asztalos között? - A Vespa

2010. szeptember 23. - Mocca

A motorkerékpár gyártására méltán büszke olaszok körében évtizedek óta a legnépszerűbb márka a jellegzetes sikátorokba is vidáman besurranó robogó, a Vespa. Születése 1946-ra nyúlik vissza, akkor került ki az első „darázs” a Piaggio cég gyárából. A Vespa azonban nem csak egy kereskedelmi jelenség volt, hanem egyben a robogó szinonimája is lett, és a külföldi sajtóban Olaszország a Vespa hazájaként szerepelt. Népszerűségében nagy szerepet játszhatott az is, hogy nem hasonlított a nagy, robusztus, zajos és kényelmetlen motorokhoz, hiszen már első ránézésre eleganciát sugárzott...

"A városi közlekedés legeredetibb formája a Vespa nem egyszerűen robogóként írta be magát a történelembe, hanem mint mítosz, életmód és önkifejezési eszköz. A Vespa az évtizedek során mindig is képes volt a saját korának a kultúráját tolmácsolni és kifejezni. Erőssége mindig a korszerűség volt, hogy magába tudta gyűjteni a társadalmi változásokat, valamint az új irányzatokat, és azokat a mobilitás kifejezésére fordította. A Vespa születése óta egy üzenet, a korszerűség jele."

"És ma ez a modernség a városhoz kapcsolódik. Nem véletlen, hogy akik ma Vespa robogót választanak, a nagyvárosi kultúrában élnek, azokat a helyeket és tevékenységeket keresik és próbálják ki, amelyeket a nagyváros kínál. Aktualitása teszi „élő” legendává, jobban mondva kultusz tárggyá a Vespát. Olyan tárggyá, amellyel könnyű összhangba kerülni, amelyen keresztül kifejezhető a saját személyiségünk kortalan stílusának köszönhetően, amely bár folyamatosan változtatja a külsejét, sohasem tagadja meg önmagát.A Vespa informális, elérhető, feltűnő és kimeríthetetlen életörömet fejez ki, üzenete csalogató, részvételre csábít, az állandó megújulásról és a kifejezés szabadságáról szól."

motoitalia

Ami miatt most nálunk is -esküszöm teljesen véletlenül- képbe került, az egy új magyar film, illetve egy portugál asztalos remekműve.

A kulturális ajánlóban egy mai filmpremier, a Groó Diána rendezte Vespa című dráma.

"A 12 éves Orsós Lali (Tóth Sándor) kártyán nyer egy csokoládét, amely egy nyerő kupont rejt: a nyeremény egy Vespa motorbicikli. Igen ám, de a motort Budapesten kell átvenni. Lali elindul a beregháti roma telepről a fővárosba, hogy az áhított motor mellett rátaláljon rég nem látott édesapjára is…"

"Utazása során megismerkedik egy Amerikáról ábrándozó, jó lelkű vándorzenésszel (Balogh Rudolf), és együtt számtalan mesés kalandon esnek át, miközben egy csipetnyi keserű magyar valóságba is belekóstolnak…" 


 

A másik történet főszereplője Carlos Alberto, egy portugál asztalos mester, akinek élete a fa. Korábban is készített már mindenféle csodálatos kütyüket ebből a nemes anyagból, most viszont olyat alkotott, amivel a nemzetközi szaksajtó is kénytelen volt foglalkozni, olyan szépre sikerült.

A rózsafa, ében, bükk, szatén-fa, brazil cseresznye, tacula, panga-panga, Sucupira, és platánfa felhasználásával elkészült különleges Vespa 75km/h sebességével egy teljes értékű, egyben elképesztően gyönyörű városi robogó lett.

via: wearedesignbureau

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr662318441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása