Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Ezer fokon ég és alkot - Betlehem Bálint grafikus kiállítása

Ezer fokon ég és alkot - Betlehem Bálint grafikus kiállítása

2010. szeptember 10. - Mocca

"Szeretem a lehető legegyszerűbb dolgokból a maximumot kihozni. Adott egy fehér lap, egy sötét ceruza és egy radír… Bárki most azonnal nekiállhat, sohasem késő. A befektetett pénz szinte elhanyagolható, és ha az ember eléggé kitartó, a végeredmény megfizethetetlen lesz."              

                                                   /Betlehem Bálint/

„Lehet, hogy az emberek nem azt látják a képeimben, amit éppenséggel mondani szeretnék velük. Lehet, hogy sohasem veszik észre az apró részleteket, de ha csak egy percre el tudom ragadni a tekintetüket a környező világról, már megérte a belefektetett energiát. Autodidakta módon tanultam meg rajzolni, de sokban segített Boris Vallejo: A fantázia-művészet technikája, Todd Lockwood: Átváltozások és Szunyoghy András: Rajz ABC című könyve. Ezen művészek képei folyamatosan a jobb teljesítményre ösztönöznek.

Van, hogy legszívesebben elégetném a képeimet, miután meglátom egy-egy profi alkotásukat, de ezzel Ők is így voltak valaha, így nem adom fel a reményt. Tehetséggel születhet valaki, de gyakorlás nélkül semmivé foszlik. Nem tartom magamat tehetségesnek, viszont rendkívül kitartó vagyok. Egy morzsányi területet képes vagyok órákig rajzolni, az idő nem befolyásol számomra semmit, csak a végeredmény számít.

A képeim többségét Rotring ceruzával készítem (0,5 HB, B, 2B és 0,35 B), azokat is „kihegyezem”, amennyire lehet, így maximális finomsággal és pontossággal tudok dolgozni. A ceruzákon kívül igen fontos szerepet kap a radír, aminek segítségével nem csak a hibákat tudom kijavítani, de a grafitszemcséket is össze tudom velük „érlelni”, ugyanis a papír felülete nem egyenletes, a barázdákat csak ez által tudom kitölteni, így nem lesz annyira „pixeles”.

Amennyire a lehetőségeim engedik, felülről lefelé és balról-jobbra haladva készítem el a képeket. Erre azért van szükség, mert jobbkezes vagyok, és fordított rajzolás esetén jobban elmaszatolnám a munkámat, hiszen ezek nem csak órák, hanem van, hogy hónapok alatt készülnek el – persze ebben az is közrejátszik, mennyi időt tudok velük foglalkozni –, ezért nagyon vigyázok rájuk, ha kell, több papírt, vagy akár törölközőt is teszek a kezem alá, hogy ne maszatoljak. Sokszor átfordítom a képet munka közben, vagy tükörrel megnézem, hogy hol lehetne javítani esetleg az arányokon, vagy árnyékokon, ilyenkor mintha egy új képet néznék, előjönnek a hibák.

A grafikáim rengeteg jelentéktelennek tűnő vonal, pont és satírozás összessége. Én minden vonásba a maximális energiát fektetem. Lehet, hogy az emberek nem azt látják a képeimben, amit éppenséggel mondani szeretnék velük, lehet, sohasem veszik észre az apró részleteket, de ha csak egy percre el tudom ragadni a tekintetüket a környező világról, már megérte a belefektetett energiát…” - így vall művészetéről Betlehem Bálint.

A tehetséges fiatal grafikus "1" című kiállításának Budaörs Polgármesteri Hivatala ad otthont, és 2010. szeptember 17-éig tekinthető meg.

via: karcolat

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr272285223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása